Sredin namig za kosilo: Narastek z blitvo

Zdrav brezmesni obrok; priprava 10 minut, čas peke 15–20 minut

Objavljeno
22. julij 2014 11.30
NARASTEK BLITVA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

1 kg blitve

6 jajc

3 žlice moke

sol, poper, muškatni orešček

75 g parmezana

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 200 stopinj, pripravimo si še večji okrogel ali pravokoten model, ki ga po potrebi namastimo.

Blitvo očistimo, na hitro blanširamo v vreli vodi in nato napol ohladimo. Če so njena stebla že zelo čvrsta, jih skuhamo najprej, malo dlje, šele kasneje dodamo liste, ki jih le blanširamo.

V posebni posodi medtem dobro spenimo rumenjake, jih solimo, začinimo ter jim postopoma dodamo moko in parmezan.

Posebej stepemo beljake v čvrst sneg.

Ohlajeno blitvo grobo narežemo in jo rahlo vmešamo v rumenjakovo zmes. Nazadnje dodamo še beljakov sneg in zmes previdno naložimo v model. Postavimo v vročo pečico za 15–20 minut, odvisno od višine zmesi v modelu. Preverimo z zobotrebcem.

Pečen narastek narežemo in ponudimo kot glavno jed s šobsko solato s pravim grškim feta sirom.

 

Opomba: Izberemo katerokoli vrsto blitve – na sliki je iz očarljive rdečestebelne.