1 kg blitve
6 jajc
3 žlice moke
sol, poper, muškatni orešček
75 g parmezana
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj, pripravimo si še večji okrogel ali pravokoten model, ki ga po potrebi namastimo.
Blitvo očistimo, na hitro blanširamo v vreli vodi in nato napol ohladimo. Če so njena stebla že zelo čvrsta, jih skuhamo najprej, malo dlje, šele kasneje dodamo liste, ki jih le blanširamo.
V posebni posodi medtem dobro spenimo rumenjake, jih solimo, začinimo ter jim postopoma dodamo moko in parmezan.
Posebej stepemo beljake v čvrst sneg.
Ohlajeno blitvo grobo narežemo in jo rahlo vmešamo v rumenjakovo zmes. Nazadnje dodamo še beljakov sneg in zmes previdno naložimo v model. Postavimo v vročo pečico za 15–20 minut, odvisno od višine zmesi v modelu. Preverimo z zobotrebcem.
Pečen narastek narežemo in ponudimo kot glavno jed s šobsko solato s pravim grškim feta sirom.
Opomba: Izberemo katerokoli vrsto blitve – na sliki je iz očarljive rdečestebelne.