Torkov namig za kosilo: Tople banane v omaki 
z bučnim oljem

Zelo sladko – za štiri uživače; 
priprava 2 minuti, 
čas kuhanja 3 minut.

Objavljeno
02. junij 2014 12.11
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Potrebujemo:

* 2 zreli banani

* žlička masla, 2 žlici medu

* 4 žlice bučnega olja

* 4–6 žlic ruma

* cimet, grobo mleti orehi, 
lešniki, mandlji

 

Priprava

Banani olupimo, prerežemo na pol in nato še po dolgem na polovico.

Maslo nad šibkim ognjem previdno razpustimo.

Dodamo bučno olje in med, nad šibkim ognjem naprej kuhamo in mešamo, dokler se med povsem ne raztopi.

Ko začnejo na robovih nastajati mehurčki, dodamo rezine banan in jih dušimo v sladkem oljnatem sirupu približno 30 sekund. Večkrat obrnemo, da se banane napojijo z omako.

Zdaj pazljivo dodamo rum in krepko pomešamo. Odstavimo. (Nekoliko se odmaknemo, saj lahko zagori.)

Postrežemo tako, da na krožnik naložimo rezini banane z omako, potresemo še s cimetom, oreščki in takoj ponudimo kot posladek po zelenjavno-mesni enolončnici. Po želji dodamo kepico sladoleda.

 

Različica: Med lahko nadomestimo z rjavim sladkorjem – v tem primeru kuhamo malo dlje, ker se sladkor dlje raztaplja.