Velikonočni recept: Piškotni pirhi

Še zadnji hip si lahko pričaramo velikonočno vzdušje. Ideja Ane Bulat.

Objavljeno
30. marec 2013 17.41
Posodobljeno
31. marec 2013 06.00
Ana Bulat, Odprta kuhinja
Ana Bulat, Odprta kuhinja

Danes je za večje kuharske podvige že prepozno, kajti na ta dan vabi le še obložena miza. Vseeno pa smo našli nekaj receptov v duhu velikonočnega, ki so univerzalni: šli bodo v slast tudi kak dan kasneje, če se jih boste lotili. Le jajca, piščančke in zajčke odvzemite ...

 

Piškotni pirhi

Za 20 večjih piškotov:

* 150 g masla, 100 g sladkorja

*  ½ žličke limonove lupinice, vaniljev sladkor

* 1 jajce

* 250 g moke, ½ žličke pecilnega praška

* 30 g mletih mandljev

* ½–1 žlička mletega ingverja

* 1–2 žlici mleka (po potrebi)

 

Priprava:

Maslo, sladkor, limonovo lupinico in vaniljev sladkor stepemo. Dodamo jajce.

Moko, mandlje, pecilni prašek in ingver zmešamo in počasi dodajamo maslu. Zgnetemo v gladek hlebček. Če je testo presuho, dodamo žlico mleka, če je premokro, žlico, dve moke.

Za dobro uro ga postavimo v hladilnik.

Ohlajeno testo razvaljamo 3 do 4 milimetre debelo in izrežemo v obliki jajc. Pečemo na 175 stopnjah Celzija 10–12 minut oziroma toliko, da piškoti po robovih zlato porumenijo. Pečene popolnoma ohladimo.

Za okras stopimo malce čokolade z maslom in poljubno okrasimo z mrvicami ali pisanimi dodatki.

***

Namig: Modelček jajčka dobimo tako, da običajen kovinski model za krofe zgoraj malce stisnemo. Če hočemo rjave piškote, v testo zamesimo še žlico ali dve grenkega kakava.