Danes je za večje kuharske podvige že prepozno, kajti na ta dan vabi le še obložena miza. Vseeno pa smo našli nekaj receptov v duhu velikonočnega, ki so univerzalni: šli bodo v slast tudi kak dan kasneje, če se jih boste lotili. Le jajca, piščančke in zajčke odvzemite ...
Piškotni pirhi
Za 20 večjih piškotov:
* 150 g masla, 100 g sladkorja
* ½ žličke limonove lupinice, vaniljev sladkor
* 1 jajce
* 250 g moke, ½ žličke pecilnega praška
* 30 g mletih mandljev
* ½–1 žlička mletega ingverja
* 1–2 žlici mleka (po potrebi)
Priprava:
Maslo, sladkor, limonovo lupinico in vaniljev sladkor stepemo. Dodamo jajce.
Moko, mandlje, pecilni prašek in ingver zmešamo in počasi dodajamo maslu. Zgnetemo v gladek hlebček. Če je testo presuho, dodamo žlico mleka, če je premokro, žlico, dve moke.
Za dobro uro ga postavimo v hladilnik.
Ohlajeno testo razvaljamo 3 do 4 milimetre debelo in izrežemo v obliki jajc. Pečemo na 175 stopnjah Celzija 10–12 minut oziroma toliko, da piškoti po robovih zlato porumenijo. Pečene popolnoma ohladimo.
Za okras stopimo malce čokolade z maslom in poljubno okrasimo z mrvicami ali pisanimi dodatki.
***
Namig: Modelček jajčka dobimo tako, da običajen kovinski model za krofe zgoraj malce stisnemo. Če hočemo rjave piškote, v testo zamesimo še žlico ali dve grenkega kakava.