Kosilo z regratom in marjeticami

Po sestavine se lahko zapodimo kar na travnike

Objavljeno
07. marec 2014 11.03
Posodobljeno
10. marec 2014 14.00
Fotografije in recepti Guliver/Stockfood
Fotografije in recepti Guliver/Stockfood

Majhne krompirjeve pice z omako s popečenimi regratovimi listi

Za 12 kosov. Čas priprave: 50 minut; čas vzhajanja: 1 ura; čas peke: 20 minut. Srednja težavnost.

Za pice:

po 2 vejici timijana in rožmarina

pol kocke kvasa (21 g)

pribl. 450 g moke, čajna žlička soli

2 veliki žlici oljčnega olja

300 g kuhanega krompirja

moka za delovno površino

200 g rikote

mlet poper, oljčno olje za pekač

Omaka:

1–2 stroka česna, 150 g regrata

75 g pinij, sol, mlet poper, sladkor

1/2 čajne žličke naribane limonine lupine

80 ml oljčnega olja, 50 g parmezana

Priprava:

1. Timijan in rožmarin operite, otresite, očistite in drobno sesekljajte.

2. Zdrobite kvas in ga zmešajte v 50 ml mlačne vode.

3. Moko, sol in sesekljane začimbe stresite v posodo, v sredini mešanice naredite luknjo in vanjo vlijte kvas.

4. Potresite z malo moke, pokrijte in pustite vzhajati približno 15 minut. Dodajte približno 175 ml mlačne vode in olje ter pregnetite v prožno testo. Oblikujte ga v kepo, pokrijte in pustite vzhajati še 45 minut.

5. Medtem olupite krompir in ga narežite na zelo tanke rezine.

6. Segrejte pečico na 220 ºC. Spet močno pregnetite testo in ga razdelite na 12 enakih delov. Na rahlo pomokani površini jih zvaljajte v obliko majhnih pic. Potresite jih z rikoto, obložite s krompirjevimi rezinami ter solite in poprajte. Položite jih na pekač, premazan z oljčnim oljem, in pecite v vroči pečici približno dvajset minut, dokler testo ne postane hrustljavo.

7. Za pripravo omake olupite in drobno sesekljajte česen. Operite regrat, ga dobro otresite in drobno sesekljajte. Pinijeva semena pražite v ponvi z oljčnim oljem in česnom, dokler ne postanejo zlato rjave barve. Dodajte regrat in naribano limonino lupino, hitro popražite ter stresite na desko in drobno nasekljajte. Nato vmešajte v skledo s parmezanom in preostalim oljem. Dodajte sol, poper in sladkor. Pokapljajte omako po picah in postrezite.

Regratova juha s sirom

Za 4 osebe. Čas priprave: 30 minut;
čas kuhanja: 25 minut. Lahka priprava.

Sestavine:

300 g dobro kuhanega krompirja

šalotka, strok česna

velika žlica rastlinskega olja

800–900 ml zelenjavne jušne osnove

150 g graha, 150 g regrata

2 veliki žlici kisle smetane, sol, mlet poper

4 koščke popečenega črnega kruha, 4 velike žlice sveže naribanega parmezana

regratovi listi za okras

Priprava:

1. Krompir olupite, operite in narežite na kocke.

2. Šalotko in česen olupite ter drobno sesekljajte. Popecite ju na vročem olju, dodajte krompir in zalijte z vodo, v kateri se je kuhala zelenjava (z jušno osnovo). Pustite rahlo vreti približno dvajset minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodajte grah.

3. Regrat operite, očistite in grobo sesekljajte. Dodajte ga v juho, malo počakajte, nato dobro pretlačite. Vmešajte kislo smetano, solite in poprajte.

4. Juho nalijte v krožnike, dodajte koščke kruha in potresite s parmezanom. Okrasite z regratovimi listi in postrezite.

 

Ruska solata z regratom

Za 4 osebe. Čas priprave: 30 minut; lahka priprava.

Sestavine:

šop regratovih listov

300 g nerazkuhanega krompirja

300 g korenja

sol

trdo kuhano jajce

čajna žlička srednje pekoče gorčice

80 g majoneze

2 veliki žlici kisle smetane

mlet poper

1–2 čajni žlički limonovega soka

Priprava:

1. Operite in osušite regratove liste.

2. Olupite krompir in ga narežite na majhne kocke.

3. Olupite tudi korenje, ga narežite na majhne kocke in ga minuto ali dve kuhajte v vroči vodi. Odlijte vodo, prelite korenje z mrzlo vodo in počakajte, da se posuši.

4. Olupite jajce, odstranite rumenjak in ga pretlačite. Vmešajte gorčico, majonezo in kislo smetano, solite, poprajte in prilijte limonov sok. Nasekljajte beljak na majhne kose ter premešajte s krompirjem, korenjem in majonezno kremo. Previdno dodajte še regratove liste, razdelite solato na krožnike in postrezite. Majhne cvetove regrata lahko dodate kot kapre.

Široki rezanci v smetanovi omaki z regratom in marjeticami

Za 4 osebe. Čas priprave: 20 minut;
čas kuhanja: 15 minut; lahka priprava.

Sestavine:

šalotka, strok česna, žlica masla

pribl. 200 ml zelenjavne jušne osnove

200 ml smetane

2 šopa regratovih listov

500 g širokih rezancev

sol, mlet poper

marjetice za okras

Priprava:

1. Šalotko in česen očistite in drobno sesekljajte. Skupaj ju popecite v ponvi na vročem maslu, dokler česen ne postekleni. Prilijte zelenjavno jušno osnovo in smetano ter pustite rahlo vreti deset minut, da se mešanica zgosti.

2. Testenine skuhajte v slani vodi.

3. Regrat operite, očistite in otresite, da se popolnoma posuši. Nato ga grobo sesekljajte, dodajte v omako in temeljito pretlačite. Po potrebi pustite še nekaj časa vreti ali dolijte še malo zelenjavne osnove. Solite in poprajte.

4. Počakajte, da se odcejene testenine osušijo, in jih razdelite na krožnike. Prelijte jih z omako in okrasite z marjeticami.