V sodobnih kuhinjah je trendovski naraven matiran videz s preprostimi linijami, ki ga lahko dosežemo z različnimi materiali. Teh je v vsaki kuhinji uporabljenih več vrst, eden za korpuse, to je za omarice brez ličnic, drugi za ličnice vrat in predalov, to je zunanji del, ki ga vidimo, tretji pa za delovne pulte. Korpusi so najpogosteje izdelani iz iverala, pri nekaterih proizvajalcih visokega cenovnega razreda so tudi ti elementi iz masivnega lesa. Pri ličnicah vrat in predalov je možnosti več, pravi arhitektka Nina Belopavlovič iz salona Berloni. Najcenejši je iveral, veliko se uporablja mediapan, pri rustikalnih različicah pa je še vedno priljubljen masivni les, včasih tudi v kombinaciji z mediapanom. »Ker kuhinjo izbiramo tudi po videzu oziroma slogu, so pomembne tudi obdelave. Še vedno je veliko lakiranih površin, bodisi v matirani bodisi sijajni obdelavi. Zadnjo nekateri proizvajalci nadomeščajo z uporabo folij, vendar so te manj vzdržljive in se hitreje poškodujejo ali (pri cenejših različicah) celo olupijo s podlage, ki je praviloma mediapan,« pojasnjuje sogovornica.
Novost med površinskimi obdelavami je tako imenovano kovinsko lakiranje, ki je podobno kot v avtomobilski industriji. »Ta postopek vključuje nanašanje drobnih kovinskih delcev na površino, rezultat pa je nežna, svilnata površina, prijetna na otip. Takšni premazi so kakovostni, neobčutljivi za praske, poleg tega onemogočajo vdor vlage in pare v material,« pravi Silva Pikl iz salona Maros. Lahko so v sijajni ali matirani izvedbi in v različnih barvah.
O lastnostih in prednostih naravnih in umetnih materialih ter materialih za delovne pulte, si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.