Deloindom: S korenjem in peteršiljem ne hitimo

Vrtičkarje opozarjamo na najpogostejše napake, zaradi katerih imajo pozneje težave z vrtninami.

Objavljeno
01. april 2014 11.53
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom
Visoke marčne temperature so mnoge vrtičkarje spodbudile k zgodnejši pripravi zemlje kot običajno, bele zaplate gredic pričajo o prvih posevkih, pokritih z agrokopreno, marsikdo se pohvali, da je letos s krompirjem prehitel samega sebe. Po zgodnosti sajenja seveda, saj je narava muhasta - uspešnost pridelka bo odvisna tudi od njene volje.

Zgodnje pomladanske setve in sajenje vrtnin so včasih tvegane, premamijo nas visoke temperature zraka, ki pa ne pomenijo vedno, da je pripravljena tudi zemlja. Med najpomembnejšimi pogoji za hitro kalitev posevka je namreč temperatura tal. V Sloveniji je ponekod še vedno v navadi izredno zgodnja setev korenčka in peteršilja, prav zato, ker seme zelo dolgo kali. A v hladnejšo zemljo ko bomo sejali, dlje bomo čakali. Korenček in peteršilj namreč kalita pri 20 ˚C pet dni, pri 5˚C pa tudi do 40 dni, za povrhu pokuka na plano veliko manj rastlinic.

Več o tem, kako sejemo, presajamo sadike in kakšna semena izbrati, preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.