Namesto govedine tudi osli, koze in bivoli

Po mesni aferi, ki je zajela Evropo, so tudi v Južni Afriki vzorčili mesne izdelke in namesto govedine v njih odkrili osle, koze in celo vodne bivole.

Objavljeno
27. februar 2013 11.01
H. P. P., Panorama/Reuters
H. P. P., Panorama/Reuters

V Južni Afriki so opravili posebno študijo, ki je pokazala, da kar 68 odstotkov mesa, ki ga v tej državi deklarirajo za goveje, vsebuje še druge sestavine. Kot govedina naj bi se prodajalo celo meso osla, koze in vodnega bivola.

Medtem ko Evropo pretresa škandal s konjskim mesom, so znanstveniki v Republiki Južna Afrika ugotovili, da je tudi v njihovih mesnih izdelkih, ki naj bi vsebovali goveje meso, še kaj drugega. V raziskavi so odkrili, da kar je kar dve tretjini vseh mesnih izdelkov vsebovalo sestavine, ki na etiketah niso bile jasno navedene.

Analiza DNK, ki so jo opravili raziskovalci z univerze Stellenbosch blizu mesta Cape Town, je pokazala, da je kar 68 odstotkov od 139 testiranih govejih mesnih izdelkov vsebovalo tudi druge, neoznačene sestavine. Najpogostejši nadomestek sta bila piščančje meso in svinjina, odkrili pa so tudi kozje ter v nekaj primerih celo meso osla in bivola.

»Naša študija potrjuje, da je nepopolno označevanje mesnih izdelkov v Južni Afriki pogosto. Proizvajalci s tem ne kršijo samo standardov označevanja hrane, ampak ima njihovo ravnanje tudi gospodarske, verske, etične in zdravstvene posledice,« je poudaril eden od raziskovalcev. Skupina znanstvenikov, ki je opravila raziskavo, je odgovorne že pozvala, naj proti proizvajalcem, ki napačno označujejo svoje izdelke, uvedejo odločne sankcije.