Poskus poleta s stolom skoraj uspel

Prijatelja sta v dobrodelne namene poskušala s 350 baloni preleteti 800 km, a sta pot zaradi nevihte končala po 50 km.

ned, 15.07.2012, 18:00

Oregon - Lastnik ameriške bencinske črpalke in iraški popotnik sta želela na dveh vrtnih stolih, na katera sta privezala 350 helijevih balonov, preleteti 800 kilometrov, postaviti Guinessov rekord, nato pa denar podariti iraškim sirotam, vendar jima je vreme pokvaril načrte.

Prijatelja sta se z baloni v iraško-ameriških barvah v pol ure dvignila na 4500 metrov višine in v sedmih urah preletela 50 kilometrov. Naključje pa je hotelo, da sta se zaradi nevihtnih oblakov morala predčasno spustiti na zemljo.

Oprema je bila težka 360 kilogramov; pri sebi pa sta poleg osmih kamer, satelitskega telefona, navigacijskega sistema, kisikove bombe in padala imela še pihalnik, s katerim sta, da bi lahko pristala, počila balone.

Guinessov rekord v letenju z balonom v dvoje sta poskušala postaviti že večkrat.

Iračan je za ameriško tiskovno agencijo Ap povedal: »Želim navdahniti Iračane in sporočiti, da moramo premagati teroriste. Ne potrebujemo samo vojske. Potrebujemo pa ideologijo. In se zabavati.«

Povezane novice

Piloti ne znajo več leteti: »zasvojenosti z avtomatiko« v letalstvu
14. september ob 18:00
Pred leti so prisegali na avtomatske pilote, zdaj pa v letalskih družbah skrbijo, da piloti pogosteje pilotirajo ročno.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se