»Radovednost« čez pet dni na Marsu

Po dobrih osmih mesecih mirnega vesoljskega poleta se zdaj približuje razburljiv pristanek na rdečem planetu.

sre, 01.08.2012, 12:00
V jutrišnji prilogi Znanost preberite podrobnejši prispevek.

Doslej največje in najdražje robotizirano vozilo za proučevanje Marsa, imenovano Curiosity (radovednost), ki so ga iz Kennedyjevega vesoljskega izstrelišča na Floridi izstrelili 26. novembra 2011, je samo še slabih pet dni oddaljeno od svojega cilja – rdečega planeta; tam bo po našem času pristalo v dopoldanskih urah, v ponedeljek, 6. avgusta.

Če bo šlo vse po sreči, bo po spektakularnem spuščanju skozi Marsovo atmosfero Curiosity mehko pristal na Marsu in že po nekaj urah začel z raziskovanjem, ki bo trajalo najmanj 687 zemeljskih dni, kolikor traja eno Marsovo leto.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se