Delnice regij v razvoju so lani izgubljale vrednost

 Letos naj bi te države imele 4,8-odstotno gospodarsko rast.

sob, 09.01.2016, 15:00

Leto 2015 bo ostalo v spominu vlagateljev na razvijajočih se trgih kot zelo razburljivo in volatilno obdobje. Indeks delnic podjetij iz razvijajočih se regij je lani zaostal za indeksom delnic podjetij iz razvitih držav za 15,8 odstotne točke, merjeno v evrih, oziroma za 8,2 odstotne točke, merjeno v lokalnih valutah.

Čeprav so v prvih štirih mesecih leta 2015 delnice podjetij iz razvijajočih se držav zrasle za 23,6 odstotka in s tem prehitele delnice podjetij iz razvitih držav za 6,7 odstotne točke (v obeh primerih merjeno v evrih), je preostanek leta razočaral vlagatelje. Od 27. aprila je indeks delnic podjetij iz držav v razvoju izgubil 25,2 odstotka svoje vrednosti.

Delnice tehnoloških podjetij so padle zaradi šibkega povpraševanja, kitajske delnice, ki kotirajo na šanghajski in shenzhenski borzi, so se »korigirale« navzdol zaradi strožjih pravil pri nakupovanju delnic s posojili, prepovedi prodaj na kratko in spremembe mehanizma valutnega režima, ki ga je uvedla kitajska centralna banka, negativno so na delniške trge vplivali tudi depreciacija valut razvijajočih se držav, pričakovana upočasnitev rasti BDP na Kitajskem, padec cen nafte in surovin ter zvišanje obrestne mere v ZDA.

Prvi dnevi letošnjega leta namigujejo, da bodo razmere na delniških trgih držav v razvoju pestre tudi v prihodnje. Šestega januarja je Svetovna banka objavila poročilo o svetovnih gospodarskih trendih, kjer poudarja, da se bo svetovno gospodarstvo moralo navaditi na počasnejšo rast BDP v razvijajočih se državah. Svetovna banka pričakuje, da bodo razvijajoče se države v letu 2016 imele 4,8-odstotno gospodarsko rast in ne 5,4-odstotno, ko so pričakovali prej. Po drugi strani, lahko kot pozitivno novico gledamo na dejstvo, da bodo – sodeč po napovedih Svetovne banke – vse regije razen Vzhodne Azije in Pacifika leta 2016 imele hitrejšo gospodarsko rast kot leta 2015.

Prijavi sovražni govor