Deutsche Bank - spet so na obzorju težave

Presečišče: Kako bo dobila vrnjen denar, ki ga je posodila naftnim podjetjem?
Objavljeno
12. februar 2016 17.59
Andrej Kotar
Andrej Kotar
V ugledni nemški banki si zaradi nemirnega dogajanja na evropskih borzah in padanja vrednosti svojih delnic prizadevajo z javnimi izjavami pomiriti zaskrbljene vlagatelje. Razmišljajo o odkupu več milijard dolarjev vrednega dolga in zagotavljajo, da ima banka več kot dovolj denarja, da lahko poravna vse svoje finančne obveznosti.

Deutsche Bank je bila ustanovljena v 19. stoletju v Berlinu, med obema svetovnima vojnama pa se je združila z več drugimi bankami ter se tako lažje obvarovala pred posledicami svetovne gospodarske krize. Po vojni se je po navodilih zaveznikov razdelila na več ločenih bank, ki so se konec petdesetih let spet združile v Deutsche Bank s sedežem v Frankfurtu. Banka se je v zadnjih dvajsetih letih hitro razvijala in prevzemala druge finančne družbe, zdaj zaposluje več kot 100.000 ljudi v sedemdesetih državah in ima predstavništva v vseh največjih svetovnih finančnih središčih. Po začetku finančne krize leta 2008 je sicer imela izgubo, vendar je leto pozneje že poslovala z dobičkom, zato velja za banko, ki je bila med krizo precej uspešnejša od drugih finančnih ustanov. Oktobra lani so v banki pod vodstvom novega izvršnega direktorja Johna Cryana napovedali prestrukturiranje, s katerim nameravajo tudi odpuščati zaposlene, prodajati premoženje in se umakniti z več finančnih trgov. John Cryan je izjavil, da bi Deutsche Bank rad uveljavil kot najuglednejšo finančno ustanovo v Nemčiji ter najboljšo tujo banko v ZDA in Aziji.

Toda lani se je morala Deutsche Bank sprijazniti s tem, da je imela več milijard evrov izgube, kar je prva letna izguba banke po letu 2008. Poleg tega vlagatelje skrbi, ali se Deutsche Bank res lahko uspešno preoblikuje v nekoliko manjšo finančno ustanovo skladno z načrtom prestrukturiranja, ne da bi pri tem izgubila preveč virov prihodkov. Banka se je morala v zadnjem času spopadati tudi z nemirnim dogajanjem na borzah, saj so vrednosti delnic evropskih bank v zadnjem času začele strmo padati, močno se je znižala tudi vrednost delnic Deutsche Bank. V banki so zato začeli razmišljati o načrtu predčasnega odkupa svojih obveznic, zaradi nemirnega dogajanja na finančnih trgih pa sta se oglasila tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble in direktor banke Cryan. Schäuble je izjavil, da ga prav nič ne skrbi za stabilno in zanesljivo Deutsche Bank, Cryan pa je zatrdil, da je njegova banka »trdna kot kamen« in da ima dovolj denarja, da lahko poravna prav vse svoje finančne obveznosti. Z napovedanim odkupom nameravajo v banki pokazati, da imajo na voljo dovolj finančnih sredstev in so dovolj močni, da se lahko uspešno spopadejo s sedanjo krizo.