Draghijevi ukrepi podražili zlato

Cene zlata najvišje po lanskem februarju. Za unčo so vlagatelji na borzi v Londonu odšteli tudi 1284,64 dolarja.
Objavljeno
11. marec 2016 14.09
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

London − Cene zlata so se po izjavah predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija občutno zvišale in danes dosegle svoje najvišje ravni v zadnjem letu dni. Za unčo zlata (približno 31 gramov) so morali vlagatelji danes na borzi v Londonu odšteti tudi 1284,64 dolarja. Tako drago ni bilo zlato že od februarja lani.

Cene zlata se sicer zvišujejo že vse od začetka leta, zdaj pa so jim dale zagon še izjave prvega moža ECB, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Cene so po besedah analitikov pri bančni skupini Australia & New Zealand Banking Group opazno začele rasti po tem, ko je Draghi v četrtek izjavil, da se mu nova znižanja obrestnih mer ne zdijo potrebna. »Sprememba v usmeritvi denarne politike bo spodbudila nakupe zlata,« pravijo analitiki.

Draghi je v četrtek sicer predstavil obsežen paket ukrepov, ki gredo v smeri dodatnega rahljanja denarne politike, in s tem sprva oslabil evro. A že v času novinarske konference po seji sveta ECB se je skupna evropska valuta spet začela krepiti in se povzpela precej nad četrtkovo izhodiščno vrednost. V odzivu se je tečaj dolarja znižal.

Ker se z zlatom večinoma trguje v dolarjih, se je njegova cena v drugih valutah znižala, kar pa je vodilo v rast povpraševanja in posledično podražitev zlata.