Furs opravil 1191 nadzorov davčnih blagajn

V 85 primerih so nadzorniki finančne uprave ugotovili nepravilnosti in vsem izdala opozorila.

Ba. Pa.
pet, 08.01.2016, 11:34

Ljubljana - V prvem tednu delovanja davčnih blagajn te uporablja 27.200 zavezancev, ugotavljajo v Finančni upravi. Po ocenah Fursa naj bi bilo vseh zavezancev med 60 in 80.000, v sistem davčnih blagajn pa je vključena dobra tretjina. V Fursu opozarjajo, da podatkov o natančnem številu zavezancev, ki poslujejo z gotovino, ni, zato lahko podajo le oceno.

Prav tako poudarjajo, da določeni zavezanci poslujejo z gotovino zelo redko in se jim posledično še ni bilo potrebno vključiti v sistem.

Statistike iz prvega tedna kažejo tudi, da je 40.723 zavezancev prevzelo 51.539 namenskih digitalnih potrdil in 39.943.581 je število vseh davčno potrjenih računov. Finančna uprava je v tem času opravila 1191 nadzorov in v 85 primerih ugotovila nepravilnosti ter vsem izdala opozorila.

»Glede na ugotovitve s terena po prvem tednu lahko zaključimo, da se tisti zavezanci, ki do roka niso uspeli pravočasno implementirati davčnih blagajn, pospešeno vključujejo v sistem,« so sporočili iz Fursa. Statistika pa kaže, da jih v sistem pristopi tudi več kot 200 vsako uro.

V Fursu so zavrnili očitke, da sistem davčnih blagajn upočasnjuje izdajo računov pri poslovnih subjektih. »V kolikor prihaja do daljših zakasnitev pri izdaji, je to zaradi neustreznih programskih rešitev ponudnikov davčnih blagajn. Tudi, če bi bil sistem FURS popolnoma nedostopen, mora davčna blagajna izdati račun najpozneje v roku štirih sekund. Takšen račun sicer v tistem trenutku ni potrjen na FURS (nima EOR številke), davčna blagajna pa ga potem avtomatično skuša potrditi na FURS za nazaj, ko vzpostavi povezavo,« so pojasnili.

Prijavi sovražni govor