Manj blokiranih transkacijskih računov

Tako na letni kot na mesečni ravni je število blokiranih računov manjše. Več je stečajev podjetij.
Objavljeno
06. januar 2016 12.07

Ljubljana - Število blokiranih transakcijskih računov se je v decembru na letni ravni zmanjšalo za 39 odstotkov, število zaprtih transakcijskih računov je v istem obdobju ostalo tako rekoč nespremenjeno.

Na mesečni ravni se je število blokiranih transakcijskih računov zmanjšalo za 40 odstotkov, medtem ko se je število zaprtih transakcijskih računov v istem obdobju povečalo za 40 odstotkov, ugotavljajo pri Bonitetni hiši i.

Število deblokiranih transakcijskih računov je bilo na letni ravni manjše za 27 odstotkov, na mesečni pa za 16 odstotkov. Število družb brez transakcijskih računov je v decembru ostalo na isti ravni tako na letni kot na mesečni ravni.

Transakcije z vrednostnimi papirji so se v zadnjem mesecu leta 2015 na mesečni ravni povečale za četrtino, medtem ko se je na letni ravni število za toliko zmanjšalo.

Več stečajev podjetij

Začetih stečajev nad pravnimi osebami je bilo v decembru na letni ravni za štiri odstotke več, število začetih osebnih stečajev se je v istem obdobju zmanjšalo za devet odstotkov. Na mesečni ravni se je število začetih stečajev podjetij in osebnih stečajev v povprečju povečalo za 19 odstotkov.

Število začetih postopkov prisilnega prenehanja družb se je v decembru na letni ravni zmanjšalo za 27 odstotkov in na mesečni ravni za 34 odstotkov.

Število ostalih začetih postopkov prenehanja družb se je decembra na letni ravni povečalo za 14 odstotkov in na mesečni ravni za 32 odstotkov.

V decembru je bilo na letni ravni izbrisanih za 27 odstotkov družb več, medtem ko se je na mesečni ravni ta delež zmanjšal za 11 odstotkov. Na novo je bilo na letni ravni ustanovljenih pet odstotkov več družb, medtem ko se je na mesečni ravni število zmanjšalo za šest odstotkov.