Nemčija lani z najhitrejšo rastjo v petih letih

Največje gospodarstvo v območju z evrom je leto 2016 sklenilo z 1,9-odstotno rastjo gospodarske dejavnosti.

Ba. Pa., STA
čet, 12.01.2017, 11:32

Berlin − Nemčija je leto 2016 sklenila z 1,9-odstotno rastjo gospodarske dejavnosti, je danes objavil nemški statistični urad Destatis. Gre za najhitrejšo rast največjega gospodarstva v območju evra v zadnjih petih letih. Lani se je bruto domači proizvod (BDP) Nemčije okrepil za 1,7 odstotka.

Podatki o 1,9-odstotni gospodarski rasti v minulem letu so skladni s pričakovanji stroke. Ta je namreč napovedovala rast med 1,7 in 1,9 odstotka. Nemška centralna banka Bundesbank pa je, denimo, napovedovala 1,8-odstotno povečanje obsega BDP, poročajo tuje tiskovne agencije.

Statistiki pozitivne številke pripisujejo predvsem domači potrošnji. Zasebna potrošnja je lani napredovala za dva odstotka, javna poraba pa za 4,2 odstotka. Rast zadnje je predvsem posledica prihoda številnih beguncev. Z njimi so namreč povezani tudi veliki stroški.

Izvoz, ki je tradicionalno motor nemškega gospodarstva, je lani napredoval za 2,6 odstotka, uvoz pa za 3,4 odstotka.

Statistični urad je objavil še podatek, da je Nemčija lani imela javnofinančni presežek v višini 0,6 odstotka BDP.

Opomogli so si po šoku

Okrepitev gospodarske dejavnosti v Nemčiji kaže, da si je ta država opomogla od šoka, ki ga je povzročila junijska odločitev britanskih volivcev za izstop iz EU. Rast nemškega BDP se je namreč na račun izida britanskega referenduma v tretjem četrtletju lani na ravni trimesečja upočasnila na 0,2 odstotka, na letni ravni pa na 1,5 odstotka.

Lansko povečanje obsega nemškega BDP je bilo največje po letu 2011, ko se je gospodarska dejavnost okrepila za 3,7 odstotka. V absolutnih številkah rast v letu 2016 pomeni, da nemški BDP presega 3100 milijard evrov. Prvič je mejo 3000 milijard presegel v letu 2015.

Francoska tiskovna agencija AFP poudarja še, da bi se lahko najnovejši podatki o gospodarski rasti Nemčije spremenili, ko bodo objavljeni uradni podatki za gibanje BDP v zadnjem četrtletju 2016. Objava je predvidena za sredino februarja. Stefan Hauf iz Destatisa je sicer danes previdno ocenil, da je bila rast nemškega BDP v zadnjem četrtletju lani na ravni trimesečja okrog 0,5-odstotna (v tretjem četrtletju 0,2-odstotna).

 

Prijavi sovražni govor