Odločitev o Janku Medji v rokah Marka Jazbeca

Pred skupščino NLB najprej velika rekonstrukcija nadzornega sveta, več potencialnih naslednikov na vrhu.

tor, 02.02.2016, 06:00

Ljubljana – Še dober teden je do skupščine NLB, kjer bo edini delničar, SDH, imenoval razširjeni, devetčlanski nadzorni svet. Ta bo nato lahko odločal tudi o zamenjavi predsednika uprave Janka Medje, ki pred privatizacijo banke ne uživa zaupanja vladajoče politike.

Nadzorni svet NLB ima po lanskem odstopu Petra Groznika šest članov (predsednik Gorazd Podbevšek, namestnik Miha Košak in člani Sergeja Slapničar, Uroš Ivanc, Tit A. Erker, Andreas Klingen). Na skupščini banke, kjer bo o vsem odločal Slovenski državni holding (SDH) kot edini delničar in lastnik NLB, bo na dnevnem redu sprememba statuta, s katero bo število nadzornikov po predlogu ECB povečano s sedem na devet.

Na mizi bo po naših informacijah tudi odpoklic treh članov NS (po naših podatkih so to Podbevšek, Košak in Erker), predlog za imenovanje treh novih članov NS, ki jih je izbral sedanji nadzorni svet – menda gre za ugledne tuje bančne strokovnjake – in nasprotni predlog SDH za imenovanje šestih novih nadzornikov. V SDH nikakor nočejo razkriti imen šesterice, po nekaterih virih je med njimi lahko tudi kdo od trojice, ki jih je izbral sam NS. Po naših virih bodo od sedanje šesterice nadzornikov v NS ostali le Ivanc (Zavarovalnica Triglav), Slapničarjeva (ekonomska fakulteta) in Klingen, ki sicer prihaja iz Nemčije, z izkušnjami iz Erste Bank in banke JP Morgan.

SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, nekdanji član uprave NLB, je z decembrsko spremembo zakona o ukrepih za stabilnost bank (ZUKSB) dobil polna pooblastila tudi pri ocenjevanju primernosti (»fit and proper«) nadzornikov v bankah, ki so prejele državno pomoč in je država njihova edina delničarka. Prej so o primernosti kandidatov za nadzornike odločali nadzorni sveti sami, po novem pa ima škarje in platno v rokah SDH, saj ta najprej oceni primernost nadzornikov, nato pa jih še formalno potrdi.

Na skupščini bodo le formalno odločali o lanskem dobičku banke, država kot edina lastnica si namreč na podlagi odločbe evropske komisije iz leta 2013 ne sme izplačevati dividend, dobiček bo torej nerazporejen. NLB je po naših neuradnih in nerevidiranih podatkih lani ustvarila za približno 90 milijonov dobička po davkih (predlani 62 milijonov evrov), menda predvsem po zaslugi precej manjših slabitev in rezervacij. Delež slabih posojil naj bi se lani znižal s 25 na 19 odstotkov, podrobneje pa naj bi v banki o lanskem poslovanju govorili v prihodnjih dneh.

Iskanje novih kadrov

Kot potencialni nasledniki Medije na čelu NLB se omenjajo predsednik uprave Gorenjske banke Andrej Andolšek, član nadzornega sveta Gorenjske banke in glavni izvršni direktor Triglav INT David Benedek, ki je sedel v upravi NLB skupaj z Markom Jazbecem, nadzornica SDH in predsednica uprave NLB Vita Barbara Smolnikar ter glavni izvršni direktor KD in nekdanji predsednik uprave Abanke Aljoša Tomaž.

Novi nadzorniki ne bodo imeli prav veliko časa za iskanje novih primernih kadrov za vodenje banke, saj morajo začeti priprave na privatizacijo NLB, ki mora biti po diktatu evropske komisije izvedena do konca 2017. To pa pomeni, da bo NLB v slabih dveh letih spet dobila nove lastnike, nove nadzornike in novo upravo.

Prijavi sovražni govor