Prag za obdavčitev pokojnin enak kot lani

Večina upokojencev tudi med letom 2016 ne bo plačevala akontacije dohodnine, pravi Boštjan Martinčič iz Zpiza.
Objavljeno
06. januar 2016 16.52
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Ljubljana – »Večina prejemnikov pokojnin tudi letos ne bo plačevala mesečnih akontacije dohodnine, tako kot jih niso lani,« pravi direktor sektorja za nakazovanje pokojnin pri Zpizu Boštjan Martinčič. Meja za obdavčitev se tudi letos začne pri 1095,15 evra.

Pri pokojninah je v povezavi z dohodnino letos skoraj vse tako, kot je bilo lani: sistem in način obračuna akontacije dohodnine se nista spremenila, enaki so tudi vsi zneski olajšav. »Tudi pri invalidskih nadomestilih, priznavalninah in drugih denarnih dajatvah, ki jih obračunava in izplačuje zavod, se sistem in tehnika obračunavanja akontacije dohodnine letos v primerjavi s preteklim letom ne spreminjata,« pravi Boštjan Martinčič. Majhne izboljšave bodo deležni prejemniki visokih pokojnin.

Majhna izboljšava za visoke pokojnine

Po izračunih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) med letom 2016 ne bodo obračunali akontacije dohodnine pri pokojninah, ki znašajo do 1095,15 evra. Do tega zneska so torej neobdavčene že, če upoštevamo le posebno pokojninsko in splošno olajšavo, ki pripada vsem zavezancem.

Znesek pokojnin, za katere zavodu ob izplačilu že ob omenjenih dveh olajšavah ne bo treba obračunati akontacije dohodnine, je enak, kot je bil lani in predlani. Splošna olajšava za leto 2016 spet znaša 3302,70 evra, saj so od 1. januarja 2014 vse olajšave zamrznjene na ravni iz leta 2013. Pokojninska olajšava znaša 13,5-odstotka pokojnine: ta ne znižuje davčne osnove, ampak že odmerjeno dohodnino, in največ prispeva k velikemu deležu neobdavčenih prejemnikov Zpizovih izplačil.

»Edina vsebinska novost pri dohodnini v letu 2016 je pomembna le za visoke pokojnine, a tudi ne zelo. Od 1. januarja namreč velja nova dohodninska lestvica, na kateri je zgornja meja neto davčne osnove višja kot je bila lani. Naše strokovne službe so izračunale, da bodo zaradi tega popravka letos nekoliko manj obdavčene pokojnine, ki so višje od 1858 evrov. Gre za resnično malenkostno spremembo,« pravi Boštjan Martinčič.

Drugi dohodninski razred se namreč po novem razteza od 8021,34 evra do 20.400 evrov neto davčne osnove, tako da je zgornja meja tega razreda zdaj 1439,72 evra višja, kot je bila lani, ko je segala do 18.960,28 evra. To je pomembno za prejemnike pokojnin, ki so bili lani na dnu tretjega davčnega razreda, zdaj pa so na vrhu manj obdavčenega drugega razreda.

Z olajšavo zelo znižajo davek

Ob izplačilih pokojnin in nadomestil iz obveznega zavarovanja je pomembno, ali je Zpiz tako imenovani glavni izplačevalec, ker njegovo izplačilo za prejemnika pomeni pretežni del dohodka: v tem primeru lahko že med letom pri akontaciji dohodnine upošteva olajšave, ki pripadajo zavezancu. V zavodu za priemr pojasnjujejo, koliko dohodnine bo v letu 2016 na mesec plačal nekdo, ki ima 1200 evrov pokojnine ali nadomestila.

»Naš izračun pokaže, da bo na mesec plačal 14,15 evra akontacije davka, tako da bo neto izplačilo znašalo 1185,85 evra,« pravi Boštjan Martinčič. Pri tem izračunu so v zavodu upoštevali 13,5-odstotno pokojninsko olajšavo in mesečni znesek splošne olajšave: prva pri 1200 evrih pokojnine znaša 162 evrov, druga na mesečni ravni 275,23 evra.

Potem ko so v zavodu od 1200 evrov pokojnine odšteli splošno olajšavo, so dobili 924,77 evra davčne osnove. Po dohodninski lestvici so pri tej osnovi izračunali 176,15 evra dohodnine, a so od tega zneska odšteli 162 evrov pokojninske olajšave, saj ta zniža že odmerjeno dohodnino in ne davčne osnove.

Najprej dohodnina za 2015

Drugače pa se bomo naslednje mesece ukvarjali predvsem z dohodnino za leto 2015. Finančna uprava se je že začela pripravljati na odmero za preteklo leto. »Zavod bo sredi februarja februarja vsem prejemnikom pokojnin na domače naslove poslal potrdilo o izplačilu pokojnin v letu 2015, tako kot delamo že vrsto let,« pravi Boštjan Martinčič. Informativne izračune dohodnine za leto 2015 bodo dobili tudi vsi upokojenci, za katere jih finančna uprava doslej ni pripravljala, ker niso šteli za davčne zavezance, saj njihovi dohodki niso dosegli obdavčljivega zneska.

V finančni upravi ocenjujejo, da bodo tako za upokojence izdali dodatnih 500 tisoč izračunov dohodnine za preteklo leto, čeprav naslovniki z njim ne bodo dobili ne položnice za doplačilo ne za vračilo davka. Prejemnik pokojnine iz obveznega zavarovanja ne velja za davčnega zavezanca, če izpolni tri merila: med letom iz pokojnine ne plačuje akontacije dohodnine, pri tem ne uveljavljala olajšave za vzdrževane družinske člane in ima ob pokojnini še največ 80 evrov obdavčljivih dohodkov.

»Večina prejemnikov Zpizovih izplačil se uvršča v to skupino,« pravi Boštjan Martinčič. Finančna uprava mora za leto 2015 sestaviti informativne izračune tudi zanje, ker ji to nalagajo nove določbe v zakonu o davčnem postopku.