Prodaja srbske hčere NKBM se bliža koncu

S prodajo banke KBM bo mariborska bančna skupina lahko pristala v portfelju ameriškega sklada Apollo.

sre, 03.02.2016, 06:00

Ljubljana – Prodaja srbske hčere mariborske NKBM po neuradnih informacijah ni več daleč, potencialni kupec pa menda ni francoska Societe Generale. Prodaja KBM banke je pomembna, saj je izločitev srbske banke iz mariborske bančne skupine pogoj za dokončen ameriški prevzem NKBM.

Danes se bo sestal nadzorni svet NKBM, ki pa menda še ne bo odločal o soglasju za prodajo srbske KBM banke. Kot je mogoče izvedeti neuradno, prodaja poteka dobro, potencialni kupec pa ni francoska banka Societe Generale, sicer lastnica slovenske SKB, kot so nekateri poročali.

»Prodaja KBM banke še poteka. Prodajni postopek vodimo skladno z uveljavljenimi praksami korporativnega upravljanja, ki pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe med drugim zahteva izpolnitev številnih postopkov in pridobitev ustreznih dovoljenj regulatorjev,« so na vprašanje o prodaji KBM banke odgovorili iz NKBM.

Pogoj za zaključek prodaje NKBM

Prodaja KBM banke, sicer ene manjših srbskih bank, je pogoj za zaključek prodaje NKBM ameriškemu skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Pogodba za prodajo NKBM je bila sklenjena junija lani.

»Zelo si prizadevamo za zaključek transakcije. Eden od pogojev je, da je treba prej srbsko banko izločiti iz skupine. Tukaj je zelo dejaven tako SDH kot tudi Apollo, NKBM in svetovalci. Drugi sklop je pridobivanje soglasij regulatorjev na trgih, kjer banka deluje, ter izpolnitev drugih odložnih pogojev, skladno s pravili evropske komisije. Prizadevamo si za čimprejšnjo izpolnitev vseh pogojev in za sklenitev transakcije,« je decembra lani za Sobotno prilogo na vprašanje o prodaji NKBM odgovoril Marko Jazbec, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga.

Prodaja KBM vpliva na kupnino države

Rok za zaključek prodaje NKBM je konec marca, zato je tudi cilj prodaje srbske banke prvo četrtletje tega leta. Prodaja banke je pomembna, saj vpliva tudi na kupnino, ki jo bo za mariborsko banko iztržila država. Spomnimo, SDH se je z Apollom in EBRD dogovorila za 250 milijonov evrov kupnine, kupnino pa bi lahko znižal tudi negativni razvoj dogodkov v hčerah NKBM.

Z drugimi besedami; če NKBM ne bi uspelo prodati srbske hčere in bi ta šla v stečaj, bi država iztržila nižjo kupnino. To bi lahko znižala tudi dodatni stroški za banko, povezana z izbrisanimi imetniki obveznic in dodatnimi davčnimi stroški zaradi rezervacij in slabitev za slaba posojila.

Ambicija: največja banka v Sloveniji

Nadzorni svet NKBM bo predvidoma razpravljal tudi o načrtu za poslovanje v letu 2016. Na letošnje poslovanje bo torej predvidoma v veliki meri lahko vplival novi lastnik.

Starejši partner Apolla Gernot Lohr je ob ameriškem nakupu mariborske banke napovedal rast in zaposlovanje: »NKBM bo boljša družba, bolje upravljana, ločena od političnih interesnih skupin, transparentna, bolj učinkovita, s posluhom za lokalno skupnost. Imela bo boljše procese in produkte. Mislim, da bodo ljudje radi delali v tej banki.«

Ob tem ni skrival ambicij, da NKBM postane največja banka v Sloveniji, tudi s prevzemi drugih bank. Apollo je pomemben korak k temu naredil decembra lani z nakupom Raiffeisen banke. Banka bo nerevidirane podatke o poslovanju v lanskem letu objavila konec tega meseca, po načrtu pa naj bi dosegli 35 milijonov evrov čistega dobička.

Prijavi sovražni govor