Varčevanje kot prilagajanje nizkim cenam

Vroča delnica: Devonovo največje tveganje je nadaljevanje padanja cen nafte in plina, ki bi znižalo donose.

tor, 15.03.2016, 15:00

Devon Energy se ukvarja z raziskavami in črpanjem nafte ter plina. V Severni Ameriki velja za eno največjih neodvisnih podjetij v tej dejavnosti. Večino premoženja pomeni 2,5 milijona hektarov zemljišč v ZDA in Kanadi, bogatih z nafto in plinom – vsakega približno polovica.

Cena plina se je v Severni Ameriki v letu dni znižala s treh na okoli 1,70 dolarja, kar je najnižje v zadnjih desetih letih. Druge rezerve predstavlja nafta, katere cena je lokalno dno dosegla pri 29 dolarjih in zdaj znaša 34,50 dolarja.

V sedanjih razmerah nizkih cen nafte in plina je njihova prioriteta zaščititi svojo bilanco. Konec februarja letos naj bi imeli dostop do več kot pet milijard dolarjev likvidnih sredstev (dokapitalizacija v višini 1,49 milijarde dolarjev, prodaja strateško nepomembnega premoženja ter kreditna linija). Trenutna tržna kapitalizacija znaša 9,9 milijarde dolarjev. Finančni dolg znaša 13,1 milijarde dolarjev, je v celoti dolgoročen in večinoma bo zapadel leta 2019 in pozneje. Glede na sedanji in pričakovani prosti denarni tok, podjetje ne bi smelo imeti večjih težav z odplačilom dolga.

Z namenom zaščite svojih sredstev je Devon zaradi nizkih cen »stopil na plinske luknje«. Dokler se cene ne bodo dvignile, segment plina ne bo obratoval. Po drugi strani so zelo aktivni v razvoju svojih naftnih projektov v ZDA (Permian, Barnett, Anadarko ter Eagle Ford).

Zadnje četrtletne rezultate je zaznamovala rast količin načrpane nafte in objava načrta za ohranitev finančne stabilnosti. Z varčevalnimi ukrepi (75-odstotno znižanje dividende, 20-odstotno zmanjšanje števila zaposlenih in 75-odstotno znižanje investicij) bodo na letni ravni prihranili slabi dve milijardi dolarjev.

Cilj je ohranitev kakovosti bilance ter kreditne ocene znotraj investicijskega razreda. K temu bo pripomogla tudi dokapitalizacija – število delnic bodo zvišali za 15 odstotkov ter tako dobili 1,49 milijarde dolarjev. S temi sredstvi bodo pripravljeni na daljše obdobje nizkih cen nafte in plina.

Devonovo največje tveganje je nadaljevanje padanja cen nafte in plina. Tako bi se jim še dodatno zniževala dobičkonosnost, upočasnila širitev in tudi znižala vrednost njihovega premoženja – rezerv nafte in plina. Pozitivno je to, da je večina njihovih konkurentov veliko bolj zadolženih. Devon bi celotni dolg poplačal z 2,5-kratnikom EBITDA.

Zakaj je ta delnica zanimiva? Gre za špekulativno stavo na odboj cen nafte in plina. Kratkoročno bi cena nafte s sedanjih 34,50 dolarja lahko »priplezala« vse do 40 dolarjev. Dodaten multiplikator, ki deluje na gibanje cene delnice v obe smeri, je dejstvo, da večino svoje proizvodnje nimajo terminsko prodane. S tem so veliko bolj izpostavljeni nihanjem cen na trgu nafte in plina.

Delnice družbe Devon Energy so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Beta, Infond Družbeno odgovorni in Infond Energy.

Prijavi sovražni govor