Zavarovalniški bilten 2015

Zavarovalnice, članice Slovenskega zavarovalnega združenja, so lani zbrale za 1.937.555.622 evrov premije

Objavljeno
30. junij 2015 21.44
imo žled
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana - Slovensko zavarovalno združenje je izdalo novi Statistični zavarovalniški bilten 2015, ki prikazuje statistično in analitično obdelano delovanje slovenskih zavarovalnic, članic združenja v letu 2014. Že iz prikaza razvoja slovenskega zavarovalnega trga pa je razvidno, da so slovenske zavarovalnice leta 2004 zbrale skupaj za 1,4 milijarde evrov premij, deset let pozneje, leta 2014 pa za dobrih 1,9 milijarde evrov. Vrh v tem desetletju so dosegle, zanimivo, sredi splošnega kriznega vrha, namreč leta 2010, ko so zbrale skupaj za skoraj 2,1 milijardo evrov premije. Tudi izplačilo škod se je v desetletju seveda ravnalo primerljivo z zbrano premijo; več so zbrali premij, več škod so lahko zplačali. Tako so leta 2004 izplačali za skoraj 930 milijonov evrov škod, lani pa za 1,3 milijarde evrov.

Triglav, AS, ZM, Vzajemna

Med zavarovalnicami je po zbrani premiji na prvem mestu še vedno Zavarovalnica Triglav, saj je matična družba lani skupaj zbrala za 591 milijonov evrov premije med kompozitnimi zavarovalnicami, na drugem mestu je bila Adriatic Slovenica (AS) s 297 milijoni evrov zbrane premije in na tretjem Zavarovalnica Maribor (ZM) s skoraj 250 milijoni evrov premije. Zavarovalnico Maribor (ki je tudi kompozitna zavarovalnica, torej se ukvarja z različnimi vrstami zavarovanj) je sicer po premiji prehitela specializirana zdravstvena zavarovalnica Vzajmena, ki je lani skupaj zbrala za 258 milijonov evrov premije.


Maja Krumberger, nova direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja, je v predgovoru k biltenu zapisala, da je bilo leto 2014 za Slovenijo leto okrevanja. Za zavarovalniško industrijo je seveda pomembna tako blaginja potrošnikov, kajti visoka nezaposlenost, večanje revščine med prebivalstvom, povezane s številnimi stečaji podjetij je namreč tudi negativno vplivalo na povpraševanje po zavarovanjih. Leto 2014 pa je seveda tudi leto, v katerem so se slovenske zavarovalnice aktivno pripravljale na uvedbo zavarovalniške direktive Solventnost 2, ki bo začela veljati čez dobrega pol leta, torej 1. janaurja 2016.