Dars z dobičkom presegel plan in leto 2014

Višji prihodki zaradi dražjih vinjet in nižji stroški: 75 milijonov dobička

Objavljeno
18. december 2014 17.13
DARS
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Ljubljana – Še pred začetkom prodaje avtocestnih nalepk z letnico 2015, v enajstmesečju, torej, je državna avtocestna družba ustvarila kar za dobrih 75 milijonov evrov čistega dobička. Skoraj še enkrat več, kot so v Darsu planirali in dosegli v primerljivem lanskem enajstmesečju.

Takšen rezultat je po podražitvi vinjet pričakovan, glede na plane pa očitno tudi za Dars kar majhno presenečenje, ki so ga v sporočilu za javnost obrazložili še z nadaljnjim zmanjševanjem poslovnih stroškov. Nadzorni svet se je seznanil še "z različnimi opcijami projekta vzpostavitve elektronskega cestninjenja za tovorna vozila v prostem prometnem toku, ki predstavlja temelj nadaljnje finančne stabilizacije družbe," kar je pomemben temelj za nadaljevanje finančne stabilizacije družbe.

"Rezultati poslovanja Darsa za obdobje januar – november 2014 na podlagi predhodnih podatkov kažejo na nadaljevanje trenda nižanja stroškov ter višanja dobička. Prihodki iz poslovanja predstavljajo 99 odstotkov skupnih prihodkov družbe. V primerjavi z enakim obdobjem leta 2013 so bili višji za 13 odstotkov ter 6 odstotkov nad načrtovanimi. Pretežno (96 odstotkov) se nanašajo na prihodke iz cestnine, ki so bili glede na realizacijo v preteklem obdobju višji za 13 odstotkov ter za 6 odstotkov višji od načrtovanih. Poslovni stroški (štiri petine skupnih odhodkov) so bili nižji za dva odstotka glede na preteklo obdobje oziroma 8 odstotkov nižji v primerjavi z načrtovanimi. Poslovni izid iz poslovanja je zaradi bistveno višjih prihodkov ter manjših stroškov za 35 odstotkov višji od načrtovanega. EBITDA je v primerjavi z načrtovano vrednostjo višji za 12 odstotkov, v primerjavi z realizacijo preteklega obdobja pa večji za 18 odstotkov. Čisti poslovni izid obračunskega obdobja je bil v obravnavanem obdobju pozitiven in znaša 75,1 milijona evrov." Načrtovan je bil čisti poslovni izid v višini 40,4 milijona evrov, v enakem obdobju preteklega leta pa je bil dosežen v višini 42,5 milijona evrov.