Do energetskega koncepta šele konec 2017

Nekateri menijo, da je to nedopustno pozno, drugi hvalijo postopek, ki vključuje široko javnost.

Objavljeno
13. januar 2016 18.42
Teš
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Na javno obravnavo predloga usmeritev za energetski koncept (EKS), ki predvideva 80-odstotno znižanje emisij do leta 2055, je ministrstvo za infrastrukturo dobilo 1101 komentar. Letos se morajo uskladiti s strategijami EU in tudi Slovenije.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je poudaril, da je postopek priprave energetskega koncepta Slovenije drugačen od ustaljenih postopkov, da so hoteli v pripravo vključiti čim širšo javnost, kar bo, kot upa, zagotovilo tudi široko podporo usmeritvam v EKS za zanesljivo, trajnostno in konkurenčno energetiko. Začeli so junija lani s predlogom usmeritev in pripravili 20 predstavitev. Direktor direktorata za energijo Danijel Levičar je dodal, da mora biti EKS usklajen tudi s strategijo razvoja Slovenije, ki je tudi v pripravi, in nastajajočo strategijo evropske energetske unije.

Jedrski strokovnjak Miroslav Gregorič je dejal, da je šokiran zaradi predstavljene časovnice, po kateri bo EKS sprejet oktobra 2017. »Očitno je vse po starem, energetika ni med prednostnimi nalogami. Mislil sem, da bo EKS končan lani, pa verjetno še prihodnje leto ne bo,« je dejal Gregorič. Levičar je pojasnil, da bi bilo neodgovorno pisati tak dokument brez pravih številk. Žal sta dva razpisa za izdelavo dolgoročnih bilanc slovenske energetike propadla, upa pa, da bo zadnji, iz decembra lani, bolj uspešen. Starega NEP iz leta 2010, ki je opisoval že posamezne projekte, zdaj ne bi spravil skozi postopek, meni Levičar. »Če javnost EKS ne ponotranji, je vse delo nesmiselno,« meni Levičar.

Tudi učinkovit prenos energije

Nekaj sodelujočih na predstavitvi je ob prikazu časovnice kar zapustilo dvorano, več pa jih je postopek pohvalilo, saj je vključenost javnosti v pripravo tako pomembnega dokumenta nujna. Pripombe in predlogi, dobljeni v javni razpravi, se dotikajo celotnega EKS. Na ministrstvu za infrastrukturo se nagibajo k sobivanju sistemskih elektrarn in individualne proizvodnje. Po Levičarjevem mnenju bi bilo ob tem neodgovorno iz EKS izpustiti mejnike, ki jih že poznamo, denimo ustavitev Teša 6 leta 2054. Prednost v EKS bo vsekakor dobila učinkovita raba energije, pa ne zgolj poraba, temveč tudi prenos. Na ministrstvu so ustanovili tudi delovno skupino za alternativne vire energije v prometu.