Železniška Jantarna pot št. XI

Po poljskem, slovaškem in madžarskem je tudi slovenski minister podpisal pismo o nameri.

A. S.
pet, 26.02.2016, 15:50
Okvirna trasa Jantarne poti poteka s poljske meje (z Belorusijo in baltskimi državami) na vzhodni strani in Varšave na zahodni po zahodnem kraku skozi Katovice, Žilino, Bratislavo in Csorno, kjer se naveže na vzhodni krak preko Krakova in Budimpešte, ter nadaljuje proti Hodošu, Ljubljani in Kopru.

Ljubljana - Minister Peter Gašperšič je danes podpisal pismo o nameri o vzpostavitvi železniškega tovornega koridorja št. 11, ki je skupen dokument ministrstev pristojnih za promet držav Poljske, Slovaške, Madžarske in Slovenije. S pismom o nameri omenjene države poudarjajo pomen tovornega železniškega koridorja na večinskem poteku zgodovinske Jantarne poti.

V pismu o nameri ministri poudarjajo razvoj kakovostnih storitev železniškega tovornega prometa od Luke Koper, preko zahodne Madžarske do slovaških in poljskih industrijskih centrov. Ob omenjenem je pomembna tudi povezava s kakovostnimi storitvami železniškega tovornega prometa Slovenije s sosednjimi državami EU.

Vse predvidene povezave so za Slovenijo dodatna spodbuda nadaljnjemu razvoju storitev v Luki Koper kot tudi dodatni argument pospešenemu razvoju železniške infrastrukture in povečanju železniškega tovornega prometa v Sloveniji.

Ministri pristojni za promet Poljske, Slovaške in Madžarske so pismo o nameri že podpisali.

 

Prijavi sovražni govor