S kitaro pod roko na Ciper

Na evropskem zaposlitvenem portalu ta čas 1700 povpraševanj po delavcih.

tor, 23.02.2016, 12:00

Če na spletni strani Euresa, torej na Evropskem portalu za zaposlitveno mobilnost vpišemo geslo 'summer job', te dni dobimo več kakor 1700 zadetkov od skoraj 1,8 milijona objavljenih prostih delovnih mest, za katera prek tega portala iščejo kandidate delodajalci iz držav članic EU ter Norveške, Švice in Islandije. Skoraj tisoč potreb po delavcih je iz Nemčije, več kot 250 iz Velike Britanije, po 150 iz Avstrije in Belgije, blizu sto pa iz Norveške in Švedske. Stalnih zaposlitev je 1400, začasnih več kot 200.

Izbrali smo nekaj primerov: Podjetje na Islandiji za poletne mesece išče osebo, starejšo od 25 let, za opravljanje osnovnih del v luksuzni koči, namenjeni turistom, ki se ukvarjajo z muharjenjem. Italijanska družba za delo v mednarodnih letoviščih in kampih v Italiji, Grčiji, Egiptu in Španiji išče animatorje (plesalce, športne, didžeje …) z znanjem nemščine, nizozemščine ali ruščine. Finska družba Wartsila, katere energetske rešitve so vgrajene v vsako tretjo ladjo na svetu in ima eno izmed 200 izpostav tudi v bližini Trsta, ponuja študentsko delo več sto mladim. Dansko podjetje na Cipru išče 80 animatorjev za opravljanje podobnih nalog kot prej omenjeno italijansko, in to za delo v njihovih hotelih na Cipru. Potrebujejo tudi hostese za promocijo napitkov in prigrizkov. Na Cipru iščejo tudi kitarista za nastopanje v boljših restavracijah.

Če hočete na počitniško delo v tujino, je ta portal ena od možnosti, kjer lahko povpraševanje preverjate sami. Seveda ne le za sezonska dela, in kot pojasnjujejo Euresovi svetovalci v Sloveniji – na tem portalu oglašujejo samo redne zaposlitve.

Za dobre kuharje spregledajo tudi neznanje jezika

»Na razpise za turistične animatorje se prijavljajo posamezniki z različnimi izkušnjami in veščinami: od čarovnikov, do plesalcev, pevcev, športnikov. Delodajalci iščejo predvsem športne in otroške animatorje, plesalce, trenerje fitnesa in aerobike, pilatesa, zumbe, praviloma z izpitom za voditelja. Praviloma pričakujejo dinamične, komunikativne osebe, ki obvladajo različne veščine na področju športa, plesa.

Vzgojitelji potrebujejo ustrezno izobrazbo in od kandidatov ponavadi pričakujejo delovne izkušnje in znanje najmanj dveh tujih evropskih jezikov. Prednost imajo mladi do 35 let,« povzemajo najpogostejše zahteve delodajalcev Euresovi svetovalci pri nas.

Tudi na ravni EU je v času poletne sezone veliko povpraševanja po pomožnih gostinskih delavcih, natakarjih, sobaricah, največ pa po kuharjih. »Za res dobre so delodajalci pripravljeni spregledati tudi pomanjkanje znanje jezika,« pojasnjujejo v Evresu in dodajajo, da je manj potreb po receptorjih, zanimanje med iskalci dela pa je veliko. Na Avstrijskem Koroškem iščejo tudi oskrbnike kampov.

Srečanja s tujimi delodajalci

Pred zasedbo delovnega mesta morajo kandidati opraviti pogovor. Če je tuji delodajalec pripravljen priti v Slovenijo, srečanje uredijo na Euresu, ki spada pod zavod za zaposlovanje.

»Takšni izbori so se izkazali za zelo uspešne tako z vidika boljšega sodelovanja s tujim delodajalcem kot tudi z vidika iskalcev (prihranjeni so stroški odhoda na razgovor v tujino),« ugotavljajo in dodajajo, da pred pogovori za sezonska dela v turizmu organizirajo tudi predstavitvena srečanja, na katerih brezposelnim predstavijo možnosti zaposlitve ter jim svetujejo, kako se pripraviti na pogovore.

»Na teh srečanjih predstavimo tudi možnosti zaposlovanja na ladjah, za kar pa je malo zanimanja – zaradi obveznega tečaja varstva pri delu na ladji s požarno varnostjo in tečaja reševanja, ki jih morajo plačati udeleženci sami,« ugotavljajo.

Prav v naslednjih dneh bodo v Sloveniji predstavniki podjetja iz Hrvaške in Španije, s katerimi bo možno opraviti pogovor za sezonsko delo. Podjetje iz Hrvaške išče izkušene animatorje za otroke z znanjem več tujih jezikov, špansko pa tudi izkušene športne animatorje, plesalce in inštruktorje fitnesa za delo v njihovih hotelih na Kanarskih otokih, Balearskih otokih in v Andaluziji.

Na pogovore, ki bodo za Hrvaško že v četrtek (Ljubljana) in petek (Maribor), za Španijo pa 9. marca v Ljubljani, se je treba prijaviti. Naslednja dva dneva v Ljubljani in Mariboru Eures organizira tudi zaposlitvene pogovore za varnostnike, ki bi se zaposlili v Nemčiji, prijavo z življenjepisom pa je treba oddati že v začetku marca.

Povezane novice

Sezonsko delo niso počitnice
19. februar ob 08:00
Motiv za sezonsko delo v tujini ne sme biti zaslužek, ampak izkušnje.
Prijavi sovražni govor