Z evropsko poklicno izkaznico lažje priznavanje kvalifikacij

Od danes velja za medicinske sestre, farmacevte, fizioterapevte, nepremičninske agente in gorske vodnike.

Ba. Pa., M. B.
pon, 18.01.2016, 12:30; spremenjen: 13:41

Medicinske sestre, farmacevti, fizioterapevti, nepremičninski agenti in gorski vodniki od danes lahko dobijo evropsko profesionalno kartico (EPC), s katero je opravljanje poklica v drugi članici EU lažje. Kartica bo pripomogla k mobilnosti, saj poenostavlja proceduro pridobivanja profesionalnih kvalifikacij (brez česar delavci v reguliranih poklicih ne morejo začeti delati), ki jih je posameznik dobil v kateri drugi državi.

Kot pojasnjujejo v evropski komisiji, ne gre za plastično kartico, ampak je to elektronsko potrdilo, izdano na podlagi vseevropskega elektronskega postopka za priznavanje kvalifikacij. Orodje pomaga tako iskalcem zaposlitve kot uporabnikom storitev.

Dostop do njega imajo posebej imenovani organi v državah članicah (administratorji), ki so zadolženi za preverjanje dokumentov, vključno z njihovo avtentičnostjo. To zagotavlja, da lahko delo v drugi državi članici iščejo samo ustrezno usposobljeni profesionalci.

Kartica sicer ne nadomešča do zdaj poznane procedure ugotavljanja poklicnih kvalifikacij, ampak omogoča naprednejšo možnost za tiste, ki hočejo delati v drugi članici EU stalno ali začasno. Omogoča papreprostejši, hitrejši in bolj transparenten postopek. Posameznik ga lahko začne po splet v državi, kjer je pridobil kvalifikacije, in to v svojem jeziku in s pomočjo domačih (imenovanih) administratorjev. Za začetek postopka se je treba najprej registrirati pri avtentikacijskem centru evropske komisije (European Commission Authentication Service).

Prek sistema IMI (Internal Market Information System), ki vse to omogoča, se od danes države tudi med seboj lahko obveščajo o posameznikih, ki so jim prepovedale ali omejile izvajanje poklica, pri katerih so odkrile ponarejena dokazila o izobrazbi itn.

Glede na izkušnje imetnikov potrdila bi evropsko poklicno izkaznico v prihodnje lahko razširili še na druge poklice, ki bodo izpolnjevali pogoje.

Prijavi sovražni govor