Za dobre delavce bodo vedno službe

32 podjetij je v Velenju iskalo delavce in dajalo nasvete kako do zaposlitve.
Objavljeno
14. september 2017 18.48
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – Na kariernem sejmu, ki ga je zaposlitveni portal MojeDelo.com prvič pripravil v Velenju, je svoje potrebe predstavilo in iskalo delavce 32 podjetij. Podatkov o tem, koliko so jih morda našli, ni, saj je bil namen sejma predvsem izmenjava informacij in prvi stik. Pred velenjskim Centrom Nova se je že pred začetkom sejma zbrala množica iskalcev zaposlitve in tudi tistih, ki iščejo službe z več izzivi.

Med podjetji, če naštejemo le nekatera najbolj znana, so bili Lek, Gorenje, Pošta Slovenije, SIJ Metal Ravne, Unior, Dorssen, odelo Slovenija, Lasertehnik, Powerserv in Spar Slovenija, obiskovalce pa so zanimale predvsem možnosti zaposlitve pri njih. Ni šlo zgolj za to. Svetovali so jim tudi, kako naj napišejo življenjepis za prvi stik z delodajalcem, jim izdelali primerne fotografije za predstavitev, opravili psihometrična testiranja in se seveda seznanili dobijo vpogled v odprta delovna mesta.

Branka Škulj Nussdorfer, vodja Uradov za delo Velenje, je povedala, da se je tod brezposelnost v zadnjem letu znižala za 19 odstotkov tudi zato, ker so bili brezposelni pripravljeni sprejeti delo tudi izven Savinjske regije: »Za vsakogar se najde priložnost, vendar je na trgu delovne sile treba biti aktiven. O brezposelnosti je treba govoriti, ne sme biti tabu tema; lahko, da prav vaš sosed ve za službo, ki je na voljo.«

Sicer pa ta čas delodajalci z območja Saša največ povprašujejo po poklicih iz gradbeništva, gostinstva in turizma. Zanimajo se tudi za strojnike, orodjarje, strugarje, CNC operaterje in univerzitetne diplomirane inženirje strojništva, elektrotehnike in računalništva. Potrebujejo tudi zdravstvene delavce in voznike težkih tovornjakov za mednarodne špedicije.

Karla Sitar iz regionalnega podjetniškega Inkubatorja Saša je poudarila, da so priložnosti tudi v samozaposlitvi: »Tistim, ki imajo ideje, svetujemo, da začno prodajati svoje izdelke, da čim prej pridejo na trg, ki jim bo pokazal, če imajo dober izdelek, pa kaj je treba spremeniti, kaj dodati. Ni treba izpiliti ideje do potankosti in šele nato iti na trg. Pa čeprav za ceno tega, da jim ne uspe. Nič hudega. Iz neuspeha se da največ naučiti.«

Danijel Okilj je iz podjetja Trgotur za kadrovske storitve pa je pojasnjeval, da delodajalci potrebuje izkušene, motivirane ljudi, ki želijo postati dobri, če ne najboljši v tistem, kar delajo.

Zoran Savin iz MojeDelo.com je dodal, da ima območje Saša Gorenje in Premogovnik Velenje, ki zagotavljata večino služb, a kaže se, da so čedalje bolj uspešni tudi manjši podjetniki. V prihodnje se bodo odpirala nova delovna mesta in poklici, ki še ne obstajajo, a pri nas je premalo dodatnega izobraževanja. »Tisti, ki so res dobri pri svojem delu, pa bodo vedno dobili službo,« je rekel Savin.