SMC napovedala podporo zakonu o gospodarjenju z gozdovi

Zakon je povzročil kar nekaj trenj v koaliciji glede tega, kdo naj bdi nad novim podjetjem. PS SMC zakonu napoveduje podporo

čet, 28.01.2016, 09:20

Ljubljana - DZ ima danes na dnevnem redu predlog zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države, s katerim se bo ukinilo koncesije ter ustanovilo novo podjetje za rabo in izkoriščanje lesa iz državnih gozdov. Predlog je pripravila vlada, povzročil pa je kar nekaj trenj v koaliciji, saj si vladne stranke niso enotne o tem, kdo naj bdi nad novim podjetjem.

V predlogu zakona, ki ga je DZ prejel v obravnavo oktobra lani, je zapisano, da upravljavske pravice podjetja uresničuje vlada. Nato pa so v SMC pripravili dopolnilo, s katerim bi njegovo upravljanje zaupali Slovenskemu državnemu holdingu, vendar na seji matičnega odbora za kmetijstvo ni bilo deležno zadostne podpore.

Poslanska skupina SMC bo danes na seji DZ podprla zakon o gospodarjenju z gozdovi, ker je ureditev, ki jo predvideva zakon, boljša od sedanjega koncesijskega sistema, so sklenili na sinočnjem srečanju z ožjim vodstvom SMC in predsednikom Mirom Cerarjem. Sicer še vedno menijo, da bi nad podjetjem za upravljanjem z gozdovi moral bdeti SDH, ne vlada.

V parlamentarnem postopku so namreč poskušali z dopolnilom to določilo tudi uresničiti, vendar je njihov predlog podprla le opozicijska NSi. Koalicijski SD in DeSUS sta s pomočjo opozicijskih SDS in ZL predlog na drugi obravnavi zakona na matičnem odboru preglasovali in je obveljalo določilo, da bo nad novim gozdnim podjetjem bdela vlada. To je povzročilo tudi nekaj trenj v koaliciji, poslanci SMC pa so se o podpori odločili šele na sredinem srečanju s predsednikom SMC in premierjem Cerarjem. Ali bodo enotni pri glasovanju, ni povsem jasno.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem srečanju povedala, da je odločitev poslanske skupine slonela na dejstvu, da je bilo dosedanje gospodarjenje z gozdovi v lasti države "izjemno neučinkovito, slabo in škodljivo". "Zato so nujne spremembe. SMC je predlagala, da s podjetjem za gospodarjenje z gozdovi upravlja SDH in ne vlada, a se je parlamentarna večina odločila drugače, kar je treba spoštovati," je dejala Kustec Lipicerjeva. Dodala je, da to zaradi javnega interesa na področju lesa in gozdarstva ne sme biti razlog za to, da končno zakona ne bi podprli.

Predlog zakona sicer določa, da se za gospodarjenje z gozdovi v državni lasti ustanovi družba Slovenski državni gozdovi v izključni lasti države. Zdaj s temi gozdovi upravljajo koncesionarji, ki se jim z uveljavitvijo zakona koncesij ne bo več obnovilo. Večini se koncesije iztečejo konec letošnjega junija, zato se s sprejemom zakona mudi.

Država bo novo podjetje ustanovila s kapitalskim in stvarnim vložkom v obliki podjetja Snežnik. Za izvajanje svojih nalog bo lahko najemalo posojila s poroštvom države, za katera pa bo potrebovalo soglasje DZ.

Povezane novice

Zakonska kriza
14. januar ob 21:28
V pisani mavrici interesov je pričakovano pisano tudi sestavljanje zakonskega ...
Prijavi sovražni govor