Odgovorni bodo kaznovani

Državnega pravobranilca in štiri uradnike lahko zaradi Tovarne sladkorja Ormož doleti tudi izguba službe.

Objavljeno
17. februar 2016 22.20
Marjeta Šoštarič, Majda Vukelić
Marjeta Šoštarič, Majda Vukelić

Ljubljana - Državni pravobranilec Lucijan Bembič in štirje uradniki agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so se zaradi Tovarne sladkorja Ormož znašli v disciplinskih postopkih. Lahko jih doleti tudi izguba službe.

Tako sta napovedala minister za pravosodje Goran Klemenčič in minister za kmetijstvo Dejan Židan po tem, ko mora naša država plačati devet milijonov evrov kazni (prvo tretjino smo plačali decembra lani, zdaj sledi plačilo druge tretjine), ker je za dva dni zamudila rok za vložitev tožbe pred luksemburškim Sodiščem EU zaradi napak pri zapiranju Tovarne sladkorja Ormož. Že pred dnevi sta pojasnila, da gre za osebno odgovornost tistih, ki so svoje delo opravili nevestno in malomarno.

»Državni pravobranilec bi moral vedeti, kakšni so ustrezni procesni roki, da bi tožbo vložil pravočasno, ne glede na komunikacijske šume z agencijo,« je dejal Klemenčič, ki je disciplinskemu tožilcu državnega pravobranilstva poslal zahtevo za uvedbo postopka proti Bembiču. Postopek poteka znotraj pravobranilstva.

Generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar uvedbe disciplinskega postopka ni hotel komentirati, saj bo prav on na prvi stopnji odločal o tem primeru. Do zdaj je bil le en disciplinski postopek proti pravobranilcu zaradi kršitve službenih dolžnosti, in to leta 2008. Vendar je bil po pritožbi ustavljen.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je podprl sklepe o uvedbi disciplinskega postopka zoper štiri uslužbence agencije, ki jih je podpisal njen direktor Benedikt Jeranko. Minister je pojasnil, da je agencija nekatere naloge opravila korektno, storila pa je tudi nekaj napak, denimo pri izračunih informativnih rokov. O imenih minister ni hotel govoriti, saj sklepi o uvedbi disciplinskega postopka uslužbencem še niso bili vročeni.

Ob v javnosti že razkritem imenu Janje Zupan Novak kot ene ključnih oseb agencije v tem primeru, je Jeranko pojasnil, da je bila »v bistvu preveč pridna, ker je v dopisih, ki jih je posredovala tudi v neformalni komunikaciji na pravobranilstvo navedla datum, ampak bolj v smislu, v katerih rokih se kaj dela in kako je treba organizirati delo«. Nje, pravi Jeranko, ne vidi kot krivca v tej zadevi.

»Usodni napačno izračunani datumi«

Iz poročila izrednega nadzora na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP), ki je pripravila tožbo v zadevi Tovarne sladkorja Ormož, je jasno, da jo je pravočasno predala pravobranilstvu, je za Delo povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Z izrednim nadzorom se je potrdilo, tako Židan, da je agencija s svojimi dejanji sploh omogočila, da se je vlada odločila za tožbo komisije, »ker je ocenila, da obstaja vsaj verjetnost, da se kazen zniža«. A minister priznava, da je bilo tudi v delovanju agencije nekaj napak ali nerodnosti. »Večja napaka je, da obvestilo, ki je prišlo iz Bruslja, ni bilo pravilno knjiženo, nerodnosti pa so se pojavile tudi pri posameznih izračunih datumov, ki pa so služili internemu obveščanju in so imeli funkcijo informativnih izračunov. Zato je prav, da je bil na podlagi obvestila sprožen disciplinski postopek proti štirim osebam, in sicer zaradi težje disciplinske kršitve,« je še dejal. Imena vpletenih oseb ni hotel razkriti, »ker je generalni direktor ta sklep podpisal danes in morajo te odločitve biti najprej vročene naslovnikom. Ne bi bilo prav, da bi to izvedeli iz medijev.«

Dokument pripravljen pravočasno

Ob poudarjanju, da je agencija pripravila osnutek tožbe, ki je bila z manjšimi popravki kot pravi dokument poslana na evropsko sodišče, je kmetijski minister prepričan, da je bil dokument pripravljen pravočasno, le da je agencija napačno izračunala datume, pri čemer pa ne gre pozabiti, tako minister, »da je nosilec pravilnih datumov tisti, ki zastopa državo, in to je pravobranilstvo«.

Na vprašanje, kaj pomeni, da je sprožen disciplinski postopek, odgovarja, da pomeni ugotavljanje osebne odgovornosti in na podlagi ugotovitev bodo sledili ukrepi oziroma izrek kazni.

Po besedah generalnega direktorja AKTRP Benedikta Jeranka, ki je ministru Židanu še pred današnjo sejo vlade moral posredovati tudi podatke o vseh finančnih korekcijah evropskih izplačil za kmetijske namene v zadnjih letih, sta z ministrom še enkrat pregledala tudi zgodovino zapiranja ormoške tovarne sladkorja, torej celotno dogajanje po letu 2008. Kot pravi, ga je seznanil tudi z ukrepi, »ki so lahko povezani s tem primerom«. Natančneje, Jeranko je podpisal sklepe o uvedbi disciplinskega postopka proti štirim vodjem organizacijskih enot, ki so sodelovali v postopku za tožbo proti evropski komisiji, »torej od prihoda dokumenta v hišo do priprave tožbe«.

Kaj se od koga pričakuje?

Na vprašanje, kakšne so možne kazni v tem disciplinskem postopku in ali je mogoča tudi odpoved delovnega razmerja, Jeranko odgovarja: »Lahko je tudi finančna kazen, ki je seveda nesorazmerna z osmimi milijoni, da se razumemo. Za izredno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov je pa treba človeku dokazati krivdo.« Sicer pa je v odzivu na poročilo izrednega nadzora zapisal, da je po njegovem »treba presojati ne samo po tem, kaj bi kdo lahko vedel in naredil, ampak tudi, kaj se od njega pričakuje. Od pravnikov na agenciji se ne pričakuje, da so tisti, ki vodijo postopke pred sodišči«.