Uvoz sira v zadnjih dveh letih večji od domače proizvodnje

Slovenske mlekarne so v letu 2014 glede na 2013 proizvedle za 4 odstotke več sira in za 12 odstotkov manj fermentiranih mlečnih izdelkov.

Objavljeno
29. junij 2015 14.01
jer*Ljubljanske mlekarne
Sonja Kolarič, M.F.K., gospodarstvo
Sonja Kolarič, M.F.K., gospodarstvo

Ljubljana - Slovenske mlekarne so v letu 2014 glede na 2013 proizvedle za 4 odstotke več sira in za 12 odstotkov manj fermentiranih mlečnih izdelkov. Po najnovejših podatkih statističnega urada smo v lanskem letu Izvozili skoraj 272.000 ton mleka, od tega 202.000 ton polnomastnega v zbirni embalaži. Uvoz sira je bil v zadnjih dveh letih večji od domače proizvodnje.

Uvoz mleka za 25 odstotkov manjši

V letu 2014 je bilo v Sloveniji proizvedenih skoraj 155.000 ton konzumnega mleka, kar je za 1 odstotek več kot v letu 2013, od tega skoraj dve tretjini polnomastnega in nekaj manj kot tretjina polposnetega.

Iz Slovenije je bilo izvoženih skoraj 272.000 ton mleka, kar je približno enako kot leto porej. Od tega je bilo več kot 202.000 ton polnomastnega mleka v zbirni embalaži. Uvozili smo skoraj 55.000 ton mleka, kar je četrtino manj kot v prejšnjem letu.

Proizvodnja smetane znova manjša, manjša tudi uvoz in izvoz smetane

V letu 2014 je bilo proizvedenih skoraj 12.100 ton smetane, kar je za približno 6 odstotkov manj kot v letu 2013. Proizvodnja smetane se zmanjšuje že od leta 2008. Manjša sta bila tudi uvoz in izvoz smetane. Izvozili smo je nekaj več kot 1.000 ton, kar je četrtino manj kot v letu 2013, uvozili pa nekaj več kot 2.100 ton, kar predstavlja 16 odstotkov manj kot leta 2013.

Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov za skoraj 12 odstotkov manjša kot v prejšnjem letu

Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov se je v lanskem letu glede na prejšnje leto zmanjšala za več kot 4.000 ton, na 30.800 ton teh izdelkov. Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov z dodatki se je zmanjšala za več kot 20 odstotkov. Še bolj se je zmanjšal tudi izvoz fermentiranih mlečnih izdelkov, in sicer za skoraj 31 odstotkov: z 12.000 (2013) na nekaj več kot 8.000 ton (2014). Nekoliko se je zmanjšal tudi uvoz fermentiranih mlečnih izdelkov: s skoraj 16.000 ton na 15.300 ton.

Uvoz sira že drugo leto zapored večji od domače proizvodnje

V letu 2014 so mlekarne proizvedle skoraj 17.000 ton sira, kar je 600 ton več kot v letu 2013. Proizvodnja svežih sirov je bila skoraj enaka kot v prejšnjem letu, povečala pa se je predvsem proizvodnja zrelih sirov, ki predstavlja skoraj dve tretjini celotne proizvodnje sirov. Skoraj 17.600 ton sira smo v letu 2014 uvozili, kar je za skoraj 4 odstotke več kot v letu 2013. Izvozili pa smo ga nekaj več kot 3.600 ton, kar je približno enako kot v letu 2013.

Uvoz masla se povečuje

Mlekarne so v lanskem letu proizvedle nekaj več kot 2.400 ton masla in maslenih namazov, kar je približno 3 odstotke več kot leto poprej. Uvoženih pa je bilo več kot 1.700 ton masla, kar je 24 odstotkov več kot v letu 2013. Izvozili smo ga približno 200 ton, to je dvakrat toliko kot v letu 2013, vendar še vedno precej manj kot v leta poprej.

Visoka vrednost indeksa pri proizvodnji mleka v prahu v letu 2014 je bila posledica zelo nizke proizvodnje mleka v prahu v letu 2013.

Uvoz mlečnih izdelkov večji od izvoza

Skupni vrednosti izvoza in uvoza mleka in mlečnih izdelkov sta se glede na prejšnje leto nekoliko povečali. V letu 2014 smo izvozili za skoraj 138 milijonov evrov mleka in mlečnih izdelkov, uvozili pa za več kot 144 milijonov evrov. Glavni slovenski izvozni artikel v tej kategoriji je še vedno polnomastno mleko v zbirni embalaži, izvozimo ga za skoraj 79 milijonov evrov. Glavni uvozni mlečni izdelek pa so siri, uvozimo jih namreč za skoraj 70 milijonov evrov.