Hrvati bi ukinili mednarodne vlake

Sindikalisti treh uprav opozarjajo na škodljivost ukinitve mednarodnih 46 vlakov.
Objavljeno
20. junij 2012 17.51
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Ljubljana – Slovenski, hrvaški in bosansko-hercegovski železniški sindikalisti so javnost včeraj hkrati obvestili, da so Hrvatske železnice (HŽ) napovedale ukinitev 46 mednarodnih vlakov, od tega 14 na področju Slovenije. Po Italiji bi tako Slovenija ostala brez javnega železniškega potniškega prometa še s Hrvaško. Aleš Stergar

HŽ bi rade z naslednjim voznim redom, ki bo začel veljati sredi letošnjega decembra, ukinile 30 mednarodnih vlakov, ki povezujejo štiri nekdanje jugoslovanske republike, poleg omenjenih še Srbijo. Na seznamu je tudi 12 maloobmejnih med Hrvaško in Madžarsko.

Predsednik Sindikata železniškega prometa Slovenije (SŽPS) Matjaž Skutnik je ob tem opozoril, da Slovenija od srede lanskega decembra nima več nobene vlakovne potniške povezave z Italijo. (Malo nerodno pri tem je, da je med 46 vlaki, ki naj bi jih ukinili, navedena tudi že ukinjena Venezia med Budimpešto in Benetkami.)

Josip Tirić iz Sindikata prometnikov vlakov Hrvaške pravi, da so za ukinitev predvideni še zadnji potniški vlaki na progi med Reko in obmejno postajo Šapljane. Tako bo ukinjena še zadnja oblika javnega potniškega prometa z Reke v Slovenijo. Tirić je pričakoval, da bo po skorajšnjem vstopu Hrvaške v EU potovanje lažje, železniške uprave pa očitno ne morejo skleniti dogovora.

V sindikatih poudarjajo, da imajo državljani pravico do javnega železniškega prevoza tudi v mednarodnem prometu, zato pozivajo železniške uprave in ministrstva, da se dogovorijo. Poslovodstvo Željeznic Federacije BiH podpira sindikate in so o reševanju problema v začetku tega tedna že govorili s hrvaškim veleposlanikom v Sarajevu, saj bi ukinitev pomenila izolacijo.

Na SŽ pojasnjujejo, da gre za predlog HŽ in ne za dokončno sprejeto odločitev. Vsekakor je stališče SŽ, da naj tudi v novem voznem redu vse mednarodne povezave proti Hrvaški ostanejo. O ukinitvah sta že potekala dva delovna sestanka v Zagrebu in Portorožu, HŽ pa naj bi odgovor SŽ posredovale do sredine julija. SŽ so lani prepeljale 15,7 milijona potnikov, od tega pet odstotkov v mednarodnem potniškem prometu. Teh devetsto tisoč potnikov je v transpotne prihodke potniškega prometa prispevalo kar četrtino denarja.