Priložnost v energijsko učinkoviti gradnji

Inženirska zbornica: oživitev dejavnosti, ki zaposluje inženirsko znanje, je nujna tudi zato, ker konkurenca ne počiva.

tor, 18.09.2012, 06:00

Ljubljana – Eno od področjih, kjer lahko države, kot je Slovenija, iščejo rešitev za pot iz krize, je trajnostna gradnja, so prepričani v Inženirski zbornici Slovenije. Ta tema bo rdeča nit Svetovnega inženirskega foruma, ki ga bo danes in jutri gostila Ljubljana.

»Čas ni naklonjen vlaganjem v velike infrastrukturne projekte, ki so jih države uporabljale za reševanje iz prejšnjih kriz. Priložnost vidimo v javno-zasebnem partnerstvu in zasebnih vlaganjih, predvsem tujih. Vendar mora država poskrbeti za pripravo ustreznih projektov in pri tem lahko inženirji pomagamo,« je povedal predsednik Inženirske zbornice Slovenije Črtomir Remec.

Priložnosti, ki naj bi omogočile predvsem ponovni zagon gradbenega sektorja, so predvsem v energijsko učinkoviti gradnji, obnovi sedanjega stanovanjskega fonda in v premišljenih projektih v energetiki in logistiki. Slovenija ima po Remčevih besedah še veliko možnosti v izboljšavi prometne infrastrukture, zanimiva je tudi gradnja elektrarn, ki izkoriščajo obnovljive vire energije. »V te projekte bi morali bolj vključiti domače znanje, od inženirskega do podjetniškega. Res je, da so tu po propadu velikih gradbenih podjetij težave, vendar bi morali najti model, kako lahko večje posle prevzemajo skupine manjših izvajalcev. Pri nekaterih velikih projektih, tudi v energetiki, se lepo kaže, da en sam generalni izvajalec ne daje dovolj priložnosti potencialnim domačim partnerjem, kar pa tudi pripomore k zvišanju končne cene projekta.«

Oživitev dejavnosti, ki zaposluje inženirsko znanje, je nujna tudi zato, ker konkurenca ne počiva, je opozoril Remec. »Iz arabskega sveta že prihajajo ponudbe za delo slovenskih inženirjev. Potekajo tudi najrazličnejši projekti v Srbiji, Črni gori in Makedoniji. Tu so priložnosti tudi za naša podjetja, vendar jih moramo znati izkoristiti.«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se