Izžrebanec igre z računi bo plačal dohodnino

Najprej veselje, potem davek: ob izplačilu nagrad 25-odstotna dohodnina, pri letni odmeri obdavčitev po lestvici. Furs je dobil veliko sodelavcev.
Objavljeno
09. februar 2016 10.21
iza/davcne blagajne
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Ljubljana − Slovenci se radi igrajo z računi, še raje jih preverjajo, kaže statistika finančne uprave, ki tudi prek igre Vklopi razum, zahtevaj račun spodbuja kupce, naj nikoli ne pozabijo nanj. Prvi krog traja do 31. marca, žrebali bodo aprila, datuma še niso določili. Izžrebanci bodo veselje delili z državo, ki ji bodo za akontacijo dohodnine prepustili četrtino nagrade.

Začnimo tam, kjer se bo igra končala: pri nagradi za izžrebance. Ti namreč ne bodo mogli obdržati polnih zneskov nagrad, s katerimi jih finančna uprava spodbuja, naj zbirajo, ji pošiljajo in preverjajo račune. Igro s štirimi krogi za zdaj načrtuje le letos, pri tem bo zadnje žrebanje izpeljala v začetku leta 2017. Vsakič bo podelila štiri denarne nagrade: 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5000 evrov ter dodatnih tisoč le za igralce, ki bodo sodelovali z mobiteli ali prek sistema eDavki.

Iz proračuna nekaj spet nazaj

»Dobitki v nagradni igri bodo obdavčeni na enak način kot vse druge nagradne igre v Sloveniji. Ob izplačilu denarne nagrade izplačevalec izračuna akontacijo dohodnine, ki znaša 25 odstotkov od vrednosti nagrade. Ta šteje tudi v letno odmero dohodnine, pri kateri bomo upoštevali tudi akontacijo ob izplačilu,« je mogoče zvedeti v finančni upravi (Furs).

Nazadnje bo obdavčitev nagrade odvisna od davčne stopnje za dohodninski razred, v katerega se bo prejemnik uvrstil s svojo letno davčno osnovo. Del nagrade se bo tako vrnil v javne finance − v državne in občinske, saj tem pripada več kot polovica dohodnine.

Po davčni plati bo torej igra z računi za igralce manj ugodna kot igre s srečkami, pri katerih ob izplačilu dobitka za davek plačajo le 15 odstotkov, dobitki do 300 evrov so izvzeti, poleg tega nagrade loterijskih iger ne štejejo v letno dohodninsko osnovo.

V štirih žrebanjih bo finančna uprava izplačala 124.000 evrov nagrad, ki jih bo zagotovil državni proračun. To ne bo edini strošek, ki ga bo imela z igro. Prav toliko kot za nagrade bodo odšteli za oglaševanje, dodajajo v finančni upravi: »Z oglaševanjem na radiu in televiziji ter na spletu želimo potrošnike ozaveščati, da je jemanje računov dobro tako zanje kot za državo, saj s tem prispevajo k zmanjševanju sive ekonomije. Spodbujali jih bomo tudi, naj jemljejo in preverjajo račune ter sodelujejo v nagradni igri. Oglaševanje bo do konca marca 2016 izvajal vladni urad za komuniciranje z že uveljavljenim sloganom Vklopi razum, zahtevaj račun!«

Strošek mobilne aplikacije Preveri račun znaša 13.000 evrov brez DDV, strošek za 80.000 promocijskih letakov pa 622 evrov brez DDV.

Furs dobil številne sodelavce

Finančna uprava je na svojo spletno stran poleg števca, ki nas obvešča, koliko izdajateljev računov se je že vključilo v sistem davčnih blagajn, namestila še števec, ki razkriva podrobnosti o igri z računi.

Tako je mogoče vseskozi preverjati, kako se ministrstvu za finance in finančni upravi obrestuje odločitev, da bo potrošnike tudi z igro spodbujala, naj vselej zahtevajo in vzamejo račun. »Upamo, da bo v žrebanje vključenih vsaj 0,1 odstotka računov. To nam bo omogočilo vpogled v veliko količino izdanih računov in njihovo preverjanje v nadzornih postopkih,« pravi namestnik generalne direktorice finančne uprave Peter Grum.

Zdaj je že mogoče reči, da je finančna uprava z igro pridobila na desettisoče zunanjih sodelavcev, ki preverjajo, ali so izdajatelji račune vnesli v njen informacijski sistem pa tudi ali se vsebina na originalnem računu ujema s podatki, ki so prišli do finančne uprave.

»Dobili smo že prek 60.000 računov, pri katerih se to ni ujemalo, kar pomeni, da je izdajatelj v sistem za potrjevanje vnesel drugačne, nižje zneske, kot so bili na pravem računu za kupca,« pravi Stojan Glavač iz službe za stike z javnostjo pri finančni upravi. Prek 80.000 lastnikov pametnih mobilnih telefonov je s spletne strani finančne uprave na svoje »igračke« že preneslo orodje Preveri račun.

Ta deluje v povezavi s QR- in drugimi kodami, ki so zdaj obvezna sestavina računa. Račune je mogoče preverjati tudi prek vstopne točke eDavki na spletni strani finančne uprave.

Vsak 35. račun »v preiskavi«

»Vsak dan potrošniki samo prek aplikacije Preveri račun v sistem vnesejo okoli 100.000 računov. V nagradni igri prek mobilnih telefonov in spletnega obrazca na eDavki sodeluje 26.087 udeležencev, drugi za zdaj račune le preverjajo kot anonimni pošiljatelji,« dodaja Glavač.

Kupci, ki si želijo sodelovati v nagradni igri, morajo namreč oddati tudi svojo osebno davčno številko, ki pri anonimnem preverjanju računov ni pomembna. Po statistiki finančne uprave prejemniki zdaj preverijo že vsak 35. izdani račun.

»Za morebitne kršitelje zakona to pomeni razmeroma visoko tveganje, saj so predvidene globe za nedovoljeno manipuliranje s podatki in neizdajanje računov zelo visoke,« pravi Peter Grum.

Finančna uprava omogoča potrošnikom, da ji račune iz davčnih blagajn pošiljajo tudi po pošti v ovojnicah − teh še niso prešteli. V vseh primerih velja, da lahko v žrebanju sodelujejo s paketi, v katerih je po deset računov različnih izdajateljev, ki so jih prodajalci natisnili po 2. januarju, odkar so davčne blagajne obvezne. Veljajo tudi računi iz vezane knjige.