BKS lani z večjim dobičkom in rastjo vezanih vlog

Avstrijska bančna skupina je lani imela za 179 milijonov, njena podružnica v Sloveniji pa za skoraj 15 milijonov evrov dobička.
Fotografija: Podružnica BKS v Sloveniji je lani doživela veliko rast vezanih vlog prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Podružnica BKS v Sloveniji je lani doživela veliko rast vezanih vlog prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo

Avstrijska BKS Bank je lani dosegla rekorden rezultat: konsolidirani čisti dobiček skupine pred davki je znašal 179,1 milijona evrov, kar je 115,5 milijona evrov več kot leta 2022. Povečanje rezultata je zlasti posledica preobrata pri obrestnih merah. Tudi v slovenski podružnici BKS Bank so zadovoljni z občutno rastjo letnega dobička pred obdavčitvijo, in sicer z 8,4 milijona na 14,8 milijona evrov, so sporočili iz banke. 

Bilančna vsota skupine se je lani povečala na 10,7 milijarde evrov. Lani so v celotni skupini odobrili za 1,5 milijarde evrov novih kreditov, pri čemer jih je bilo 90,9 odstotka namenjenih podjetjem. Pri vlogah pa je v Sloveniji prevladovalo povpraševanje po produktih z daljšimi obdobji vezave. Medtem ko so se na računih in hranilnih knjižicah zmanjšale zlasti vloge čez noč, so zaznali 62,7-odstotno povečanje vezanih vlog. Te so se v segmentu prebivalstva povečale za kar 73 odstotkov. »Po nekaj letih nizkih obrestnih mer, v katerih so se vezani produkti varčevanja zmanjševali v korist vlog čez noč, so se stranke odzvale na gibanje obrestnih mer, ki so ga spremljali privlačnejši pogoji z daljšo ročnostjo,« pravi Jana Benčina Henigman, ki od avgusta 2023 skupaj z Dimitrijem Pregljem opravlja funkcijo vodje podružnice v Sloveniji.

Julija letos se bo sicer zgodila menjava vodstva skupine: Herto Stockbauer bo po več kot 30 letih dela v BKS Bank nasledil Nikolaus Juhász

 

 

Preberite še:

Komentarji: