Delodajalci pričakujejo ugodne zaposlitvene možnosti

Najmočnejša napoved zaposlovanja v zadnjih dveh letih in ena najmočnejših na svetu.
 
Fotografija: O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi, v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter v panogi preskrbe z elektriko, plinom in vodo, so sporočili iz skupine ManpowerGroup. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi, v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter v panogi preskrbe z elektriko, plinom in vodo, so sporočili iz skupine ManpowerGroup. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovenski delodajalci pričakujejo ugodne zaposlitvene možnosti za tretje četrtletje letos. Neto napoved zaposlovanja se povečuje za 20 odstotkov, kar je najmočnejša napoved zaposlovanja v zadnjih dveh letih in ena najmočnejših tako v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) kot v svetovnem merilu, kaže raziskava ManpowerGroup.
 
V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so zrasle napovedi zaposlovanja za 11 odstotnih točk, primerjava z istim obdobjem lani pa kaže na rast zaposlitvenih možnosti za osem odstotnih točk. O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi, v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter v panogi preskrbe z elektriko, plinom in vodo, so sporočili iz skupine ManpowerGroup.
 
»Brezposelnost v Sloveniji je v zadnjih dveh letih nenehno upadala, kar se sklada z zadnjimi pozitivnimi neto napovedmi zaposlovanja in poudarja stalno potrebo po nadarjenih kadrih. Podjetja se namreč vse bolj zavedajo dejstva, da pravi kadri poganjajo produktivnost in donosnost, kar omogoča nadaljnjo rast,« poudarja Aleksandar Hangimana, regionalni vodja Manpower Slovenija. »Povpraševanje po talentiranih kadrih je resnično močno, kljub temu pa se morajo delodajalci soočiti še z novimi izzivi, saj umetna inteligenca postaja naš tesni zaveznik na trgu dela, demografske spremembe pa so izrazitejše kot še nikoli prej. Delodajalci morajo tako sprejemati odločitve z vsemi temi dejavniki v mislih,« dodaja Hangimana.

Komentarji: