Jože Jaklin ni več izvršni direktor DUTB

Neizvršni direktorji so odpoklicali izvršnega direktorja Jožeta Jaklina. Njegove naloge bo prevzel Matej Pirc.
Fotografija: Neizvršni direktorji bodo predvidoma ta mesec imenovali novega glavnega izvršnega direktorja. Na razpis se je prijavilo 24 domačih in tujih kandidatov, tudi Matej Pirc.
 
Odpri galerijo
Neizvršni direktorji bodo predvidoma ta mesec imenovali novega glavnega izvršnega direktorja. Na razpis se je prijavilo 24 domačih in tujih kandidatov, tudi Matej Pirc.  

Ljubljana - Iz upravnega odbora DUTB se je moral posloviti tudi Jože Jaklin. Neizvršni direktorji slabe banke so ga namreč v sredo odpoklicali s funkcije izvršnega direktorja, njegove naloge pa bo prevzel začasni glavni izvršni direktor Matej Pirc. To je že peta menjava v vodstvu DUTB od začetka decembra lani.

Zakaj so odpoklicali Jaklina, v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) včeraj niso pojasnili, se je pa njegov odhod neuradno napovedoval že nekaj časa. Poročali smo že, da je koalicija po naših informacijah sklenila v vodstvu slabe banke zamenjati vse vodilne, ki so sodelovali pri spornih poslih, ki so v preteklem letu dvigovali prah. Tako je vlada že v začetku decembra lani zaradi posla s preprodajo zemljišča v Logatcu razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Miho Juharta in na njegovo mesto imenovala kamniškega podjetnika Tomaža Beska. Nato je vlada v vlogi skupščine DUTB na predloga ministrstva za gospodarstvo za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.
 

Prevetritev vodstva


Matej Pirc Foto Uroš Hočevar/Delo
Matej Pirc Foto Uroš Hočevar/Delo


Upravni odbor slabe banke je pod vodstvom Tomaža Beska povsem prevetril vodstvo družbe. Že decembra lani je po aferi s preprodajo zemljišča, na kateri Lonstroff gradi obrat medicinskih elastomerov, odstopil dotedanji glavni izvršni direktor Imre Balogh. Njegove naloge je začasno prevzel Matej Pirc, dotedanji finančni direktor DUTB, prej pa predsednik uprave SDH. Konec marca pa je odpoved dal izvršni direktor DUTB Andrej Prebil, njegove naloge pa je prav tako prevzel Pirc.


Neizvršni direktorji naj bi predvidoma ta mesec imenovali novega glavnega izvršnega direktorja. Na razpis se je prijavilo 24 domačih in tujih kandidatov, med njimi tudi Matej Pirc.


Sporni posli


Preprodajo zemljišča v Logatcu, ki ga je DUTB prodala podjetju Svet Re, ta pa po še enkrat višji ceni Lonstroffu, preiskujejo tudi kriminalisti, med osumljenimi pa je, kot kaže, direktor Lonstroffa v Sloveniji Peter Weber. To pa ni edini sporni posel slabe banke. Prek posrednika je DUTB prodala zemljišče na Brniku tudi družbi Kuehne + Nagel, v Delu pa smo razkrili, da je slaba banka leta 2017 s prodajo terjatev do družbe Predence, ki so bile zavarovane s posestvom Lambergh, kupcu s preprodajo teh zavarovanj omogočila lep zaslužek. Tudi to zgodbo preiskujejo kriminalisti. Poročali smo tudi o domnevnih nepravilnostih pri reviziji in izginjanju dokumentov. Ministrstvo za finance pa posebne revizije DUTB še ni izvedlo, saj ni uspelo najti ustreznega izvajalca.

DUTB menjave vodstva Foto Delo
DUTB menjave vodstva Foto Delo

V vodstvo slabe banke je bilo v komaj šestih letih njenega delovanj kar nekaj menjav. Prvi predsednik upravnega odbora zdaj poslanec Andrej Šircelj se je moral s funkcije umakniti zaradi konflikta interesov. Leta 2015 je morala družbo zaradi previsokih plač in drugih nepreglednih izplačil zapustiti ekipa vodilnih Švedov z Larsom Nybergom na čelu. Dobro leto dni kasneje pa je zaradi prisluškovalne afere, ki je razkrila iskanje obvodov pred omejitvami plač v državnih družbah, moral z mesta predsednika upravnega odbora sestopiti še Marko Simoneti. Še najdlje sta se na funkciji obdržala izvršna direktorja Janez Škrubej in Aleš Koršič.
 

Preberite še:

Komentarji: