Masten zapustil nadzorni svet SID banke

Odstop je posledica konflikta interesov zaradi dolgoletnega sodelovanja z Borutom Jamnikom.
Fotografija: Igor Masten (skrajno levo) dolga leta svetuje Modri Zavarovalnici, ki jo je do pred kratkim vodil Borut Jamnik (desno). FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
Igor Masten (skrajno levo) dolga leta svetuje Modri Zavarovalnici, ki jo je do pred kratkim vodil Borut Jamnik (desno). FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Ekonomist Igor Masten je tudi uradno izstopil iz nadzornega sveta največje državne banke, je razvidno iz sporočila na portalu Seonet. To je že drugi odstop nadzornika SID banke v zadnjem tednu.

Igor Masten je bil za nadzornika imenovan leta 2020. Odstop je posledica imenovanja Boruta Jamnika za predsednika uprave SID banke. Kot smo pisali že prejšnji mesec, je Igor Masten že dlje časa svetovalec Modri zavarovalnici, ki jo je do pred kratkim vodil Jamnik.

Ob najavi odstopa je predsednik nadzornega sveta SID banke Janez Tomšič razkril, da bo Masten odstopil z dnem nastopa mandata Jamnika. Masten se je sicer, predvidoma zaradi navzkrižja interesov, vzdržal pri glasovanju o imenovanju Jamnika na čelo SID banke.

Borut Jamnik je bil za predsednika uprave imenovan decembra lani, funkcijo pa bo nastopil, ko bo pridobil dovoljenje Banke Slovenije.

V nadzornem svetu le še štirje člani

S 14. 3. 2023 je iz nadzornega sveta izstopil tudi Zlatko Vili Hohnjec, ki je sicer mandat nastopil maja lani.

Nadzorni svet SID banke sestavljajo še predsednik Janez Tomšič, Leo Knez, Marko Tišma in Marjan Divjak. Nove nadzornike imenuje skupščina družbe, ki pa je v primeru SID banke dejansko sklep vlade. Nadzorni svet SID banke bi sicer moral imeti sedem članov. Vse imenuje vlada, pri čemer jih šest predlaga minister za finance, enega pa minister za gospodarstvo. Že leta 2021 je iz nadzornega sveta izstopil Sašo Polanec.

Preberite še:

Komentarji: