NKBM bo aktivno iskala kupca za Medijske toplice

Hotel Medijske toplice v stečaju: Nepremičnine so v tako slabem stanju, da jih bo treba porušiti
Fotografija: Letni bazen in tobogan samevata in ju bo moral novi lastnik odstraniti. Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Letni bazen in tobogan samevata in ju bo moral novi lastnik odstraniti. Foto Polona Malovrh

Zagorje – Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), glavna upnica v stečajnem postopku Hotela Medijske toplice (HMT), se je po dveh letih in treh neuspešnih poskusih stečajnega upravitelja Igorja Bončine, da propadajočemu turističnemu kompleksu na Izlakah najde novega lastnika, odločila vzeti prodajo v svoje roke. Najeli bodo svetovalca, kljub vsemu pa bo kompleks za 679 tisočakov v četrtem postopku še poskusil prodati Bončina.

Poslovalnico NKBM v Vipavi so danes popoldne oropali. (Fotografija je simbolična) Foto Tadej Regent/delo
Poslovalnico NKBM v Vipavi so danes popoldne oropali. (Fotografija je simbolična) Foto Tadej Regent/delo


Stečajnik Bončina že dva meseca čaka na potrditev oziroma sklep okrožnega sodišča v Celju o prodaji sedemnajstih parcel na Izlakah v »paketu«, na javni dražbi in po izklicni ceni 678.900 evrov: »Takoj ko sklep dobim, objavimo prodajo, to pa pomeni, da letos njen izid še ne bo znan.« Bončina ni optimist. Težko verjame, da bi se kupec tokrat kljub za več kot polovico znižani prvotni ceni – znašala je 1,4 milijona evrov – našel, saj doslej nihče ni pokazal zanimanja niti za dražbe niti za zavezujoče zbiranje ponudb za 24.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem stoji povsem demoliran bazensko-hotelski kompleks, nekoč ponos zagorske občine in edina termalna hotelsko-turistična destinacija, ki jo je kdaj imelo Zasavje. Pred osmimi leti jo je propadu prepustil celjski mogotec Darko Zupanc, ki jo je najprej obvladoval prek družbe Trdnjava, nato prek Poslovnih sistemov Zupanc in Meje Šentjur, nobenega premika pa ni bilo niti po tistem, ko so 49-odstotni delež v Meji kupili domačini iz trboveljskega Met teama. Očitno so tudi oni obupali, saj so ga prodali neznanemu ajdovskemu gradbincu Duronjić Montingu, ki nima zaposlenih, ob 305 evrih prihodkov pa je lani ustvaril 207 evrov izgube. Kmalu po propadu Medijskih je začel »padati« tudi preostali Zupančev imperij ...


 

Pomagal bo zunanji svetovalec


Leta minevajo, nepremičnine pa so v čedalje slabšem stanju. Foto Polona Malovrh
Leta minevajo, nepremičnine pa so v čedalje slabšem stanju. Foto Polona Malovrh


Septembra so pristojni iz NKBM Bončini v dopisu predlagali, da nepremičnino na Izlakah objavijo na svojem nepremičninskem portalu. Kot je razbrati iz dopisa, se prodaja v stečajnem postopku že vse predolgo vleče; pospešiti jo nameravajo s pomočjo zunanjega svetovalca, specializiranega za prodajo »podobnih objektov«. NKBM bo prodajni postopek nato na podlagi izdelane strategije izpeljala v lastni režiji. Ker pa se zavedajo, da to zahteva svoj čas, so četrto prodajo kompleksa za zdaj prepustili stečajniku. V NKBM, ki ima v stečajnem postopku HMT status ločitvene upnice z 833.000 evrov vrednimi priznanimi terjatvami prvega zastavnega reda, so glede »prevzema« prodaje nepremičnine precej skrivnostni. Jure Bračko iz NKBM pojasnjuje, da so »pod novo upravo izboljšali učinek pri prodaji slabih posojil«, saj jim jih je od lani uspelo znižati za več kot 330 milijonov evrov.
»Konkretnega primera ne komentiramo, si pa kot eden največjih upnikov želimo, da se stečajna masa proda po čim višji ceni,« dodaja.
 

Dobre prakse prodaj iz stečaja obstajajo


Stečajnik Bončina ne želi biti prerok. Na vprašanje, ali meni, da je NKBM po vseh dosedanjih izjalovljenih poskusih lahko uspešna, pravi, da dobre prakse obstajajo: »Tudi Sberbank je v Kamniku prevzel hotel Malograjski dvor v fazi stečajnega postopka in ga pred kratkim uspešno prodal.« A v nasprotju z Malograjskim dvorom bo moral investitor izlaški kompleks najprej porušiti, draga bo že odstranitev ruševin, problem bi utegnilo biti tudi gradbeno dovoljenje …
Na nepremičninah, ki bodo v kratkem znova naprodaj, ima ločitveno pravico poleg NKBM priznano še šest upnikov v skupnem znesku dobrih 4,1 milijona evrov, med največjimi sta še DUTB oziroma slaba banka s terjatvijo v višini 3,2 milijona evrov in zagorska občina iz naslova neporavnanega nadomestila za stavbno zemljišče v višini 86 tisočakov.

Komentarji: