Predstavitvena informacija

Od kod prihaja vaša elektrika?

V času, ko na poslovanje podjetij vse bolj vplivajo tudi stroški elektrike, je še bolj pomembno, od kod ta prihaja.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Za podjetja najvarnejša, hkrati pa tudi za prihodnost najugodnejša in trajna rešitev je pridobivanje električne energije iz lastne sončne elektrarne.

Ste tudi v vašem podjetju ugotovili, da se je elektrika v zadnjih mesecih močno podražila? Kar se je še pred kratkim zdelo nepredstavljivo, je danes realnost: cene skokovito naraščajo, prihodnost pa je nepredvidljiva. Že če v vašem podjetju ponujate storitve, imajo računi, na primer za ogrevanje in hlajenje poslovnih prostorov, velik vpliv na stroške. Če pa imate lastno proizvodnjo in so vaše potrebe večje, je vpliv stroškov elektrike na vaše celotno poslovanje še toliko pomembnejši, včasih celo usoden.

Sončna elektrarna kot del celo(s)tne rešitve

Poraba električne energije v podjetjih se bo še povečevala, med drugim tudi zaradi večjega števila električnih avtomobilov, ki postajajo tudi pomemben del poslovnih voznih parkov. V sodobnem poslovanju je zato čas za cenovno ugodnejšo, ob tem pa tudi čistejšo, še bolj trajnostno naravnano rešitev, s katero zmanjšate odvisnost od zunanjih sistemov in ponudnikov.

Čas je za lastno sončno elektrarno. Z njo si lahko vaše podjetje samo priskrbi energijo iz obnovljivih virov, zniža račun za elektriko, ne onesnažuje okolja in si zagotovi nemoteno delovanje ob minimalnem vzdrževanju.

FOTO: MOON
FOTO: MOON

Solarne module danes lahko postavimo na tako rekoč vsako stavbno površino, ki jo večji del dneva obseva sončna svetloba. Najučinkovitejša je postavitev na strehe objektov, obrnjene proti soncu. Sončni moduli pa se dajo vgraditi še na fasade stavb, garaže, tudi na talne površine, skratka kamor koli, kjer jih lahko doseže sončna svetloba. Poenostavljeno to pomeni, da je tudi vaš poslovni objekt – ali prostor ob njem – primeren za postavitev sončne elektrarne.

Za proizvodnjo, vzdrževanje objekta, tudi za polnjenje električnih vozil, če ste se že odločili zanje ali pa jih načrtujete v prihodnje, si torej lahko zagotovite lastno rešitev. Pri poslovnih potrebah vam gre na roko tudi to, da je poraba v podjetju praviloma največja takrat, ko je največja tudi proizvodnja električne energije: podnevi. Naslednji korak, če se ob izračunih glede na vaše potrebe in kapacitete izkaže, da je to smiselno, pa je lahko tudi lastni hranilnik električne energije. Ta lahko shrani presežek ustvarjene elektrike ali pa poskrbi za samostojno omrežje, ki zagotovi nadaljnjo oskrbo z električno energijo, če na primer pride do motenj ali prekinitve pri oskrbi iz zunanjega omrežja.

Preprosta odločitev, preprosto vzdrževanje

V poslovnem okolju se pogosto pojavi vprašanje, kdo v podjetju bo projekt, kot je postavitev sončne elektrarne, izpeljal in kdo bo nato skrbel za delovanje sistema. Tu je rešitev sodelovanje s sistemskim ponudnikom celostnih rešitev, kot je pri nas znamka MOON. Ta ponuja sončne elektrarne najrazličnejših zmogljivosti, primerne tudi za večje zasebne in poslovne objekte.

MOON-ovi strokovnjaki v prvem koraku ponudijo strokovno svetovanje, na lokaciji poslovnega objekta preverijo možnosti in morebitne omejitve, izračunajo primerno kapaciteto in velikost sončne elektrarne. Nato se lotijo načrtovanja, pomagajo in svetujejo pri pridobivanju soglasij ter poskrbijo za montažo. Ko začne sončna elektrarna delovati, pa zaledni sistem MOON poskrbi tudi za nemoteno delovanje in pregled. Gre za vse bolj razvite rešitve, katerih končni cilj je celostni sistem energetskega upravljanja v objektu, ki stalno spremlja potrebe in stanje v električnem omrežju, jih napoveduje, optimizira porabo ter omogoča, da podjetje maksimalno izkoristi energijo, ki jo ima na voljo. S tem je dosežen tudi končni cilj: zniževanje stroškov električne energije in posledično boljše poslovanje.

FOTO: MOON
FOTO: MOON

Dokumentacija in storitve, ki jih potrebujete in jih lahko pripravi MOON:

• preverjanje lokacije in pogojev za postavitev in priključitev elektrarne,

• izdelava projektne dokumentacije,

• pridobivanje soglasja za priključitev,

• pridobivanje nepovratnih sredstev,

• dobava materiala,

• postavitev sončne elektrarne,

• pogodba o priključitvi,

• priključitev sončne elektrarne na omrežje.


Naročnik oglasne vsebine je Porsche Slovenija