Od ulične hrane do specialitet za sladokusce

Mercator je odprl prenovljeno živilsko etažo v Maxiju – Maxi gourmet market.
 
Fotografija: Tudi izbirčni bodo v prenovljenem marketu prišli na svoj račun, zagotavljata šefa Mercatorja in marketa. FOTO Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Tudi izbirčni bodo v prenovljenem marketu prišli na svoj račun, zagotavljata šefa Mercatorja in marketa. FOTO Leon Vidic/Delo

Ljubljana je dobila enega najbolj trendovskih mest za nakupovanje in druženje: Mercator je namreč odprl prenovljeni celotni notranji in zunanji ambient samopostrežne trgovine Maxi. Krstili so ga za Maxi gourmet market, ki ga zaokrožajo še slaščičarna, restavraciji Romansa in Maxim ter aperitiv bar.

Nocoj so v stavbo, ki bo čez dve leti dopolnila pol stoletja, pogrnili rdeče preproge, ki vodijo v spodnjo etažo. Po njih se bodo v spremstvu gostiteljev iz Mercatorja najprej sprehodili njegovi poslovni partnerji in dobavitelji - pričakujejo okoli 1000 gostov - in preverili, kako so postavljeni njihovi izdelki. Jutri bo prenovljena trgovina odprla vrata za kupce.

Vodstvo Mercatorja pričakuje, da se bo promet nove, modernizirane trgovine povečal za 2,5- do trikrat v primerjavi s tistim pred prenovo, in to na račun večje prodajne površine, osvežene in povečane ponudbe in izboljšane nakupovalne izkušnje. V trgovini je na voljo 25.000 izdelkov, od tega je 5000 povsem novih. Čeprav živilski del Maxija velja za prestižno trgovino (odeta je v črno-zlate barve, v istem slogu so tudi delovne uniforme, ki jih je zasnoval Alan Hranitelj), s svojo ponudbo nagovarja vse ciljne skupine.

Delikatesa vabi z več kot 40 vrstami pršutov. FOTO Leon Vidic/Delo
Delikatesa vabi z več kot 40 vrstami pršutov. FOTO Leon Vidic/Delo

 

Večji kot prej

 
Maxi gourmet market je konceptualno razdeljen na tri dele: na toploteko in ponudbo že pripravljene hrane, samopostrežni del za manjše sprotne nakupe in na razširjeno ponudbo tudi za večje nakupe vsakega gospodinjstva. Ponuja tako ulično hrano, domače preproste jedi kot tudi gurme izdelke z vsega sveta. Novost pa so še suši kotiček, gurme picerija in ribarnica.

Ker je prostor del zaščitene  arhitekturne dediščine, je njegova prenova zahtevala inovativne pristope in projektantske rešitve. Največji izziv je bil, kako v kratkem času, dobrem mesecu dni, speljati celotno logistiko. Trgovina premore najspodobnejšo opremo in energetsko učinkovit sistem hlajenja, razsvetljave in prezračevanja.
 
Med 25.000 izdelki je 5000  novih. Foto Leon Vidic/Delo
Med 25.000 izdelki je 5000  novih. Foto Leon Vidic/Delo


Prenovljena trgovina je večja od stare, zdaj ima 2624 kvadratnih metrov prodajne površine. Naložba je stala okoli 3 milijone evrov.  Prek sto zaposlenih (kar je 20 več kot prej) se je udeležilo posebnega usposabljanja, ki ga zahteva nova vrhunska storitev. Kupcem bodo v pomoč sodobne rešitve, od M skena do aplikacije Moj M z mobilno denarnico in virtualnimi računi, ob treh klasičnih pa bodo še samopostrežne tik-tak blagajne. Zagotovljena je  tudi hitra wi-fi povezava, v pasaži pa bo moč brezžično polniti mobilne telefone.


Bogata izbira

 
Delikatesa je obogatena s številnimi vrhunskimi vrstami pršutov in mesnin, tudi takšnih z geografskim poreklom. Na oddelku kulinarike bo 300 novih jedi, tudi izbrane azijske specialitete iz voka. Bogata je ponudba sveže pečenega kruha in pekovskega peciva, pa tudi mesa in rib ter morskih sadežev.
 
Sladko je tudi lepo na pogled. FOTO Leon Vidic/Delo
Sladko je tudi lepo na pogled. FOTO Leon Vidic/Delo


Mercator veliko stavi na EKO izdelke in ponudbo Radi imamo domače, kar se odraža tudi v Maxiju. Osnovna živila, kot so riž, žita, kosmiči in testenine, so kupcem na voljo tudi v rinfuzi in v biorazgradljivi embalaži. Med posebnimi izdelki so na primer veganski kapučini, izdelki za športnike, za tiste ki se hranijo dietno ter prehranska dopolnila. Omeniti velja še vinoteko, kjer najdemo vina praktično z vsega sveta,  ter slaščičarno in sladki kotiček. Dobro je založen tudi oddelek s sadjem in zelenjavo.
 
Obratovalni čas trgovine je prilagojen mestnemu utripu, od ponedeljka do petka je odprta od 9. do 21. ure, ob sobotah od 8. do 20. ure in po novem tudi ob nedeljah od 8. do 13. ure.
 

Komentarji: