Razpoloženje potrošnikov se je oktobra poslabšalo

Bolj pesimistična so pričakovanja ljudi glede gospodarskih razmer, brezposelnosti in tudi glede večjih nakupov, ugotavljajo na Sursu.
Fotografija: Med epidemijo se ljudje manj odločajo za večje nakupe, narasli pa so spletni nakupi z dostavo na dom. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Odpri galerijo
Med epidemijo se ljudje manj odločajo za večje nakupe, narasli pa so spletni nakupi z dostavo na dom. FOTO: Andreas Gebert/Reuters

Ljubljana – Skupni kazalnik mnenja potrošnikov je bil v oktobru nižji kot mesec prej in tudi nižji od dolgoletnega povprečja, ugotavljajo na državnem statističnem uradu. Na mesečni ravni so se poslabšala pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi, in sicer za 14 odstotnih točk, pričakovanje glede števila brezposelnih (za devet odstotnih točk) in pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja (za štiri odstotne točke). Povečala so se le pričakovanja glede varčevanja, ki so bila za pet odstotnih točk boljša kot mesec prej.


Mnenje potrošnikov na letni ravni slabše


Na letni ravni se je vrednost kazalnika mnenja potrošnikov znižala za 19 odstotnih točk. Od povprečja preteklega leta je bila nižja za 23 odstotnih točk. Upad je bil predvsem posledica znižanja pričakovanj glede števila brezposelnih in glede gospodarskih razmer v državi (prvo je bilo nižje za 34, drugo za 27 odstotnih točk). Znižalo se je še pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 15 odstotnih točk). Pričakovanje potrošnikov glede varčevanja pa se je izboljšalo za dve odstotni točki. 


Potrošniki manj optimistični tudi glede večjih investicij


Rahlo so se poslabšali tudi trije kazalniki, ki jih na Sursu spremljajo četrtletno. Glede na letošnji julij so se pričakovanja potrošnikov glede obnove stanovanja poslabšala za tri odstotne točke, pričakovanja glede nakupa avtomobila in pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanja pa so nižja za eno odstotno točko.

Preberite še:

Komentarji: