SDH: Nadzorniki Darsa naj v primeru kršitev člane uprav odpokličejo

SDH bo naročil posebno forenzično revizijo, s katero bodo pregledali izbrane posle v Darsu v zadnjih petih letih.
Fotografija: V Darsu, ki ga vodi Valentin Hajdinjak, vse sume o nepravilnostih zavračajo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Darsu, ki ga vodi Valentin Hajdinjak, vse sume o nepravilnostih zavračajo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po današnjem sestanku med Slovenskih državnim holdingom (SDH) ter nadzorniki in upravo Darsa glede domnevnih nepravilnosti pri poslovanju upravljavca slovenskih avtocest, so v državnem holdingu pozvali nadzorni svet, naj presodi ravnanje predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in člane uprav ter jih v primeru ugotovljenih kršitev krivdno odpokliče.

image_alt
Javno naročanje avtovleke za tovornjake trese Dars

SDH je nadzornike in upravo pozval še k nekaterim drugim ukrepom. Uprava naj tako presodi ravnanja vodilnih in drugih zaposlenih v družbi v zvezi z očitanimi nepravilnostmi ter v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepa. Pripravi se analiza lastnega izvajanja avtovleke za odvoz vozil in se v primeru poslovno-ekonomske upravičenosti čim prej uvede. Nadzorni svet začasno določi nižjo vrednostno mejo in določi dodatne vrste poslov, h katerim mora podajati vnaprejšnje soglasje. Izvede se natančni pregled in kritično ovrednotenje obstoječih procesov nabave in investicij v družbi, s poudarkom na obvladovanju korupcijskih in drugih integritetnih tveganj, ter se z ustreznimi ukrepi nemudoma izboljšajo procesi.

image_alt
Anton Travner z odpravnino iz Darsa v pokoj

SDH bo naročil posebno forenzično revizijo, s katero bodo pregledali izbrane posle v Darsu v zadnjih petih letih. SDH bo o izvedbi sprejel ustrezen sklep skupščine predvidoma najkasneje do konca novembra 2023. Na podlagi izsledkov posebne revizije bo izvedel vse potrebne dodatne ukrepe in aktivnosti z namenom, da se morebitna koruptivna in druga neintegritetna dejanja v bodoče čim bolj preprečijo, morebiti izvedena pa ustrezno sankcionirajo. SDH bo tekom teh aktivnosti po potrebi sprotno sodeloval z organi pregona in drugimi državnimi institucijami s tega področja, so sporočili s SDH.

V Darsu, ki ga vodi Valentin Hajdinjak, vse sume o nepravilnostih zavračajo.

Preberite še:

Komentarji: