Sindikat v Savi Turizmu napoveduje stavko

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma še vedno nasprotujejo prezaposlitvi sobaric iz Hotelov Bernardin na zunanjega izvajalca.
Fotografija: S prenosom sobaric iz Hotelov Bernardin se slabi tudi sindikalna dejavnost, opozarjajo delavci. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
S prenosom sobaric iz Hotelov Bernardin se slabi tudi sindikalna dejavnost, opozarjajo delavci. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma še vedno nasprotujejo prezaposlitvi (outsourcing) sobaric iz Save Turizma oziroma Hotelov Bernardin na zunanjega izvajalca Aktivo čiščenje. Na to so včeraj opozorili tudi ministra za delo Luko Meseca in vodstvo inšpektorata za delo, za to so pripravljeni tudi stavkati. V Savi Turizmu o stavki še niso obvečeni, očitke sindikata pa zavračajo.

image_alt
Državna Sava najema storitve kršilcev delavskih pravic

»S tem, ko je Sava Turizem prezaposlila sobarice v Hotelih Bernardin in predala storitev čiščenja dvema zunanjima izvajalcema, kar ni bila praksa nikoli doslej, je oslabila tudi našo sindikalno organiziranost! Med prezaposlenimi delavci je namreč tudi predsednica sindikata in članica Sveta delavcev v Savi Turizem, ki ji je zaradi tega onemogočeno nadaljnje sindikalno delovanje in delovanje v svetu delavcev Save Turizem,« opozarjajo v sindikatu, kjer so pričakovali več pozitivnega odziva Slovenskega državnega holdinga in predstavnikov vlade.

Kot navajajo, so se 10. februarja sestali z upravo Save Turizma, vodstvom Aktiva čiščenje, sindikatom in svetom delavcev Save Turizem. A čeprav je bil sestanek obravnavan kot interne narave, je Sava Turizem še isti dan o tem poslala izjavi medijem.   

V sindikatu navajajo, da je kljub nasprotovanju vodstvo Save Turizem na posvetu sindikat seznanilo, da prezaposlitve delavk niti sindikat niti svet delavcev ne bo preprečil ter da bodo v primeru stavke zahtevali sodni preizkus zakonitosti stavke. »V sindikatu bomo še naprej vztrajali, da tam, kjer obstaja redna potreba po rednih zaposlitvah, ne bi smelo prihajati do škodljivega poslovnega modela, kamor se uvršča outsourcing, in da vlada izpolni zavezo, ki so jo zapisali v koalicijsko pogodbo za odpravo prekarnega dela in outsourcinga v javnem sektorju. In mi dodajamo, tudi v družbah, kjer je država lastnik,« so sporočili.

Sava zavrača očitke

V družbi Sava Turizem so potrdili, da poteka prenosa sobaric na obali na družbo Aktiva čiščenje, ki se bo izvedel marca. »Gre za razširitev outsourcinga dejavnosti čiščenja na preostalih 10 odstotkov sob v skupini Sava Hotels & Resorts, po vzoru svetovnih hotelskih verig je čiščenje 90 odstotkov sob v naši družbi outsourcanih že zadnjih 10 let,« pravijo v Savi in zatrjujejo, da so za prenos so izpolnjene vse zakonske podlage. Že pred tem so to izvedli v Zdravilišču Radenci in Termah Ptuj, kjer da so zaposleni dobili anekse z višjimi plačami. Pojasnjujejo, da je prenos čiščenja na zunanjega izvajalca povezana z izredne sezonsko naravnanostjo poslovanja, kjer je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. Zavračajo tudi očitke o omejevanju delovanja sindikata.

A kot smo že pisali v Delu, podjetij Samsic storitve in Aktiva čiščenje, s katerima Sava Turizem sodeluje, ne veljata za najbolj vzornega delodajlca, saj ju zaradi kršitev delovne zakonodaje obravnava tudi inšpektorat za delo.

Komentarji: