Slovenska kupna moč pri 87 odstotkih evropskega povprečja

Podatki Eurostata izpostavljajo veliko razliko med zahodno in vzhodno Slovenijo, med novimi članicami Unije pa nas po kupni moči na prebivalca prekaša le Češka. 
Fotografija: Kupna moč glede na evropsko povprečje se pri nas zadnja leta veča, še vedno pa zaostaja za letom 2008. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kupna moč glede na evropsko povprečje se pri nas zadnja leta veča, še vedno pa zaostaja za letom 2008. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Slovenija je po gospodarski razvitosti, merjeni z BDP na prebivalca po kupni moči, v 2018 dosegla 87 odstotkov povprečja Evropske unije (EU-27), kažejo podatki Eurostata. Iz njih še izhaja, da razvitejša zahodna Slovenija za pet odstotkov presega povprečje Unije, vzhodna Slovenija pa je po kupni moči zgolj pri 72 odstotkih povprečja.

Slovenija je bila tako predlani za dve odstotni točki boljša kot v letu 2017 in se zadnja leta po razvitosti počasi približuje Evropi, še vedno pa smo pod ravnijo izpred zadnje krize, ko smo leta 2008 po kupni moči že presegli 90 odstotkov povprečja EU. Med novimi posttranzicijskimi članicami Unije je sicer po tem kazalniku najbolj razvita Češka, kjer znaša kupna moč na prebivalca 91 odstotkov povprečja EU27, sledijo pa Slovenija, Estonija (82 odstotkov), Litva (81), Slovaška (74), Madžarska in Poljska (71) ter sosednja Hrvaška s kupno močjo na prebivalca v višini 63 odstotkov povprečja EU27.

Med regijami v EU je sicer najbolj razvit Luksemburg, ki po kupni moči dosega 263 odstotkov povprečja Unije, najmanj razvita regija pa je francosko čezmorsko ozemlje Mayotte s komaj 30 odstotki povprečja.

Preberite še:

Komentarji: