Ukrajinci z milijardno naložbo v piščančje farme na Hrvaškem

Perutninarstvo: Naložbe bo izvajalo hčerinsko podjetje Pertunine Ptuj Pipo Čakovec.
Fotografija: Piščančereja. Foto: Shutterstock Foto Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Piščančereja. Foto: Shutterstock Foto Shutterstock Photo

Na Hrvaškem bosta v sisaško-moslavški županiji v prihodnjih letih vzniknila projekta piščančjih farm, vredna več kot milijardo evrov. Vlagatelja obeh prihajata iz Ukrajine. Prvi je Jurij Kosiuk, drugi pa Andrej Matiukha, ki v prihodnjih dveh letih načrtuje za 700 milijonov evrov naložb in zaposlitev 3500 delavcev.

Kosiuk, ki je v poslovnih krogih znan kot evropski kralj piščančjega mesa, je večinski lastnik ukrajinske skupine MHP, ki je pred štirimi leti prevzela Perutnino Ptuj. Da bo na Hrvaškem zgradil tri piščančje farme, so hrvaški mediji poročali januarja. Piščančje farme bo gradilo podjetje Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec, ki je prav tako v lasti skupine MHP. Hrvaški časnik Večernji list piše, da ima velike načrte na področju vzreje piščancev tudi Andrej Matiukha, ki je na Hrvaškem znan kot lastnik športnih stavnic FavBet in več kazinov.

Predsednik uprave Matiukhove družbe Petrinja Chicken Company (PCC) Oleksij Ševčenko, ki je uspešno realiziral gradnjo velikih piščančjih farm v Ukrajini in Kazahstanu, je za Večernji list povedal, da so na Hrvaškem v sklepni fazi projektiranja. Farme bodo začeli graditi najpozneje do začetka naslednjega leta. Konec prve faze in začetek proizvodnje načrtujejo do konca leta 2026.

»Imeli bomo valilnico jajc, proizvodnjo živalske krme, pitanje in predelavo piščancev, bioplinarno, čistilec odpadnih voda najvišje stopnje,« je povedal in dodal, da bodo primer krožnega gospodarstva z minimalnim vplivom na okolje. Prva faza bo po ocenah Ševčenka stala 570 milijonov evrov in druga faza še dodatnih 120 milijonov evrov, medtem ko se jim bo naložba povrnila predvidoma v sedmih do osmih letih. Poudaril je, da je njihova strategija uresničiti projekt z lastnimi sredstvi, brez podpore države.

Celoten projekt obsega 150.000 ton ali 94 milijonov piščancev, od tega v prvi fazi 100.000 ton. Samo 15.000 ton jih nameravajo prodati na Hrvaškem.

Ševčenko je še pojasnil, da odkupujejo zemljišča za 12 predvidenih lokacij in da so doslej kupili 200 hektarov zemljišč. Zaposliti nameravajo okoli 3500 ljudi, analiza hrvaškega trga pa je njegovih besedah pokazala, da bodo našli dovolj domačih delavcev.

STA

Preberite še:

Komentarji: