Varnost v krški nuklearki dobra

Stresni test v JEK pokazal, da je ta varna pred ekstremnimi vremenskimi pogoji. Hladilni stolp bodo postavili do leta 2016.

čet, 10.05.2012, 09:00

Krško – V poročilu stresnega testa je zapisano, da je Jedrska elektrarna Krško (Jek) varna pred ekstremnimi vremenskimi pogoji. Da bi nadomestili morebitno nezmožnost hlajenja z vodo iz Save, bodo do leta 2016 verjetno postavili hladilni stolp.

Po 13 mesecih od zahteve Evropske unije po izdelavi stresnih testov za evropske jedrske elektrarne, sta evropska komisija in skupina evropskih regulatorjev za jedrsko varnost ENSREG sprejela poročila za 15 držav EU z jedrskim objekti ter Švico in Ukrajino.

»Vse države so naredile velike korake k izboljšanju varnosti njihovih elektrarn,« je zapisano v torkovem sporočilu za medije ENSREG, ki mu predseduje direktor slovenske agencije za jedrsko varnost Andrej Stritar. Več kot 140 evropskih jedrskih elektrarn je ustrezno protipotresno in protipoplavno zaščitenih, izboljšati je treba opremljenost z mobilno opremo in postopke v izrednih dogodkih.

Evropska komisija je zahtevala dodatna preverjanja v nekaterih jedrskih objektih, predvsem glede varnosti, če strmoglavi letalo, je v Bruslju za STA dejal Andrej Stritar. Po njegovih besedah edina slovenska jedrska elektrarna dodatnim preverjanjem ne bo podvržena.

Z vidika jedrske varnosti sta zelo pomembna dva sistema: zagotavljanje električne energije, če izpade zunanje napajanje, in nadomeščanje sistema končnega ponora toplote, ko ta ni dostopen (Jek se ohlaja z vodo iz Save).

Zaloga goriva na lokaciji Jeka pri izpadu zunanjega napajanja omogoča delovanje elektrarne za obdobje vsaj sedmih dni. Objekt ima dva velika dizelska generatorja (tretji se montira v teh dneh med remontom) in pet manjših.

Slabše je elektrarna opremljena za izgubo sistema ponora toplote. Po mnenju strokovnjakov bi s pomočjo rezervoarjev vode, črpanja vode iz Save in vroče ustavitve reaktorja, ko bi generator pare poganjal največjo črpalko, elektrarno brez večjih posledic lahko imeli pod nadzorom vsaj sedem dni.

Kljub temu so revizorji slovenskega poročila zapisali, da so potrebne dodatne varnostne analize za primer, če generator pare ne bi omogočal hlajenja reaktorja. Drugi predlagani ukrep predvideva alternativni sistem ponora toplote, ki je – najverjetneje kot hladilni stolp – za gradnjo predviden do konca leta 2016.

Kot primer dobre prakse krške elektrarne so ocenjevalci slovenskega poročila navedli redno uporabo simulatorja izrednih dogodkov. Dodatnih opreverjanj v Jek ne bo.

Povezane novice

Žarnić: Jedrska varnost je v Sloveniji na visoki ravni
4. oktober ob 13:34
Mednarodna agencija za jedrsko varnost je priporočila čimprejšnjo izgradnjo odlagališča za radioaktivne odpadke.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se