Agroind ukrajinski, namesto Bajca Leščenko

Najprej zamenjali vodstvo, že danes primopredaja poslov. Bajc ni bil presenečen.

pet, 29.01.2016, 06:00

Vipava – Vipavski Agroind ima od včeraj novo vodstvo. Borisa Bajca, ki ga je ukrajinska skupina Demis Group pred meseci postavila za direktorja Agroinda, je namreč zamenjal Dmitro Leščenko. »V tem trenutku nimam dovolj informacij, da bi vam lahko predstavil svoje načrte. Prihodnji teden jih bom imel že več in takrat bom tudi vedel, kaj bomo tu počeli v prihodnje,« je Leščenko dejal po skupščini.

»Dmitro Leščenko bo v kratkem proučil stanje v družbi in predlagal delničarjem in ostalim deležnikom rešitve za uspešno nadaljevanje tega podjetja,« je v njegovem imenu dodal odvetnik Luka Gaberščik iz ljubljanske odvetniške družbe Brulc, Gaberščik in Kikelj.

Kot je znano, so Ukrajinci odkupili le tretjino realnih terjatev do Agroinda – njegov dolg je namreč znašal okrog 5,2 milijona evrov –, na dnevnem redu včerajšnje skupščine pa je bilo predvideno, da naj bi za približno 1,6 milijona evrov terjatev, ki jih je ukrajinska skupina Demis Group prek svoje družbe Vipavski vinogradi s sedežem v Novi Gorici odkupila od slabe banke, preoblikovali v kapitalski delež. Razen menjave vodstva pa ostalih predlaganih sklepov skupščine – povečanje osnovnega kapitala z novimi stvarnimi vložki za 1,8 milijona evrov tako, da bi osnovni kapital po povečanju znašal 2,8 milijona evrov, sprememba statuta družbe in imenovanje novih članov nadzornega sveta družbe – niso potrdili. Gaberščik razlogov za to ni pojasnil.

Za Borisa Bajca, direktorja Kmetijske zadruge Vipava, še pred meseci večinske lastnice Agroinda in do včeraj direktorja Agroinda, razplet skupščine ni bil presenečenje. »Sklep o tem, da mi mandata ne podaljšajo, je bil pričakovan. Takšno odločitev lastnikov sprejemam,« je povedal po skupščini. In dodal, da Ukrajinci svoje odločitve niso razlagali, sam pa jih po njej tudi ni spraševal. »Gre za njihovo odločitev. Nikoli nisem zahteval nobenih odpravnin in tudi zdaj mi pogodba tega ni omogočila. Sklep lastnikov zame ni presenečenje, saj v zadnjem času niti nisem zares želel, da bi mi pogodbo podaljšali,« je priznal Bajc. Po njegovih besedah v Agroindu v zadnjih mesecih nimajo blokiranih računov, proizvodnja teče, izboljšalo naj bi se tudi poslovanje družbe. »Poslovanje smo popravili, kakšen bo nadaljnji razplet, pa težko rečem,« ocenjuje. »Nespametno pa bi bilo vlagati v nas, če novi lastniki ne bi bili prepričani o uspehu,« poudarja.

Naj spomnimo, da je Agroindu grozil celo stečaj, a do njega nazadnje vendarle ni prišlo. Nazadnje so delavcem izplačali oktobrske plače, zdaj po Bajčevih navedbah načrtujejo izplačilo plače za november. Izplačilo prvega obroka za lanski letnik grozdja je predviden februarja, Bajc pa verjame, da izplačilo tudi bo.

Kmetijska zadruga Vipava, do nedavnega večinska lastnica Agroinda, je po javno dostopnih podatkih Ukrajincem že novembra prodala 94-odstotni delež v Agroindu. Bolje rečeno: zadruga je ves svoj delež na Ukrajince prenesla, in to za en evro. Čeprav se mnogi ob tem podatku zgražajo, gre menda za zakonito obvezo, saj se vse, kar se je preneslo na DUTB, prodaja za en evro. Slovenska podružnica ukrajinske skupine Demis Group ima kar tri direktorje iz Ukrajine, ki so jih imenovali novembra lani. Omenjena družba ima malo več kot pol milijona evrov osnovnega kapitala, z vinarstvom pa se menda doslej še niso ukvarjali.

Povezane novice

Agroind ima novega lastnika
3. november ob 12:43
Kupec je po neuradnih podatkih ukrajinsko podjetje Demis Group.
Prijavi sovražni govor