AHA Mure tudi v peto ni kupil nihče

Delujoči del AHA Mure v stečaju je bil tokrat naprodaj za 1,21 milijona evrov.

čet, 18.02.2016, 17:05

Murska Sobota - Že od oktobra 2014 stečajni upravitelj AHA Mure Stevo Radovanovič poskuša v stečajnem postopku prodati delujoči del podjetja, a mu tudi včerajšnja peta dražba ni uspela. Kako daleč bodo še taktizirali potencialni kupci in kako nizko bodo dovolile spustiti ceno banke upnice, je težko napovedati.

Izklicna cena, po kateri Radovanović kot delujočo celoto ponuja 18.000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov, okrog tisoč strojev, dve blagovni znamki in pripadajoča zemljišča, je v slabem poldrugem letu z začetnih 4,6 milijona padla že na včerajšnjih 1,21 milijona, kar je le še dobra tretjina likvidacijske cene celotnega proizvodnega obrata, pa kupca še vedno ni bilo.

(Ne)resni interesenti niso prišli na dražbo

»Za nakup sta se pred tem zanimala dva kupca iz tujine in dva domača. Še najbolj resen je bil interesent iz Anglije, ki bi rad ohranil in nadaljeval proizvodnjo, vendar varščine ni vplačal in ga ni bilo na dražbo, ker je vmes menda imel prometno nesrečo.

Drugi, nemški interesent se je zanimal bolj za nepremičnine same in mu ni bilo toliko do nadaljevanja proizvodnje, a se tudi on ni pojavil na dražbi. Resno pa se je za možnosti nakupa zanimal tudi kupec iz Ljubljane, vendar tega zanima nakup celotnega tovarniškega kompleksa oziroma vseh proizvodnih nepremičnin, ki so v lasti AHA Mure v stečaju.

Ta bo svojo ponudbo s predlogom cene pripravil sedaj, ko je propadla dražba delujoče celote,« nam je včeraj dejal stečajni upravitelj. Sam ocenjuje, da je včerajšnja izklicna cena za delujočo celota spodnja meja, do katere bi še lahko šel in je sam za prihodnje dražbe ne namerava več nižati. »Znižal jo bom edino, če bodo to predlagale in se s tem strinjale ločitvene upnice.«

Bo tovarno odkupil preko zadruge?

Sicer pa v prostorih in na strojih, ki so bili predmet neuspele dražbe, proizvodnjo že od avgusta lani nadaljuje Arum, podjetje nekdanjega tehničnega direktorja AHA Mure Dušana Gomboca. Ta kot nekdanji vodilni AHA Mure na dražbi ne bi mogel sodelovati, neuradno pa smo izvedeli, da išče možnost odkupa tovarne preko ustanovitve zadruge morda celo z državno pomočjo.

Nekaj časa so v sindikatu razmišljali še o možnostih delavskega odkupa tovarne, a so ugotovili, da bi bila to ob zaposlenih, ki dobivajo minimalne plače in so v sedmih letih šli že skozi dva stečajna postopka, misija nemogoče.

Prijavi sovražni govor