Zavarovalnica Triglav naj bi si ogledovala albanski Insig

Ali to drži ali ne, na Zavarovalnici Triglav niso odgovorili niti pritrdilno niti zanikalno.
Objavljeno
25. februar 2016 20.29
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana - Informacije, da naj bi se Triglav zanimal za albansko zavarovalnico Insig, kakor so danes neuradno poročale Finance,  v Zavarovalnici Triglav niso potrdili niti zanikali, ampak odgovorili: "Skladno z javno objavljeno strategijo Skupina Triglav išče priložnosti za nadaljnjo rast in razvoj v regiji, in sicer tako organsko kakor tudi s potencialnimi prevzemi izbranih konkurentov. Konkretnih aktivnosti na navedenem področju žal ne moremo komentirati." Že nekaj časa je sicer znano, da so ciljni trgi Triglava jugovzhodna Evropa, Balkan ali regija Adria, kjer je zavarovalnica že zdaj med vodilnimi zavarovalno-finančnimi skupinami. Na Triglavu so tudi ves čas dopuščali možnost, da se bodo krepili s potencialnimi prevzemi izbranih konkurentov, če bodo za to, seveda, priložnosti.

Po naših dobroobveščenih virih naj bi Triglav zanimanje za albanski Insig vložil, bolj konkretnih ponudb pa naj bi še ne oddajali, saj je menda za to še premalo informacij. Kot pravijo naši viri, namreč zdaj še ni razkrito, kakšen delež albanske zavarovalnice je na prodaj in kakšen je njen tržni delež. Če bi šlo za prodajo celotne zavarovalnice, bi bila bolj zanimiva. Seveda pa bi se lahko interes povečal tudi, če bi zavarovalnica delovala širše v regiji, ne samo v Albaniji. Vse pa bo odvisno tudi od nadaljnih podatkov, ki jih bodo verjetno na Triglavu še poskušali pridobiti.

Iz letnega poročila zavarovalnice Insig za leto 2014 je razvidno, da deluje v Albaniji, na Kosovem in tudi v Makedoniji, kjer ima tudi največ zaposlenih od vseh skupaj 230.

V Zavarovalnici Triglav potencialnega nakupa in zanimanja za albanski Insig ne komentirajo. Seveda pa je tudi vprašanje, ali se za nakup lahko odloči samo uprava Triglava, ali pa mora za takšne nakupe pridobiti soglasje nadzornega sveta. V Poslovniku o delu nadzornega sveta Zavarovalnice 11. člen med drugim določa, da NS daje soglasje tudi k odločitvam uprave v primeru pridobivanja in odtujevanja kapitalskih deležev zavarovalnice, ko vrednost pridobitve oziroma odtujitve delnic ali poslovnih deležev v obdobju enega leta presega 2 odstotka celotnega kapitala zavarovalnice. Ob upoštevanju dejstva, da je vrednost celotnega kapitala Triglava okrog 700 milijonov evrov, bi k potencialnemu nakupu albanske zavarovalnice uprava Triglava potrebovala soglasje svojega nadzornega sveta, če bi obveljalo, da bi se Insig prodajal za okrog 15 milijonov evrov.