Batagelj že uspešen pri nakupu delnic Certe holdinga

Postojnska jama se je odpovedala pragu uspešnosti prevzema.
Objavljeno
13. september 2017 23.32
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Cerkno – V družbi Postojnska jama so zadovoljni z dosedanjim nakupom delnic cerkljanske Certe holdinga, za prevzem družbe pooblaščenke imajo še mesec dni časa. Razmere so napete v Eti Cerkno, kjer ima holding prek hčerinske družbe Certa četrtinski delež, saj je uprava pred kratkim napovedala selitev dela proizvodnje v Zagreb. Nezadovoljni delavci zahtevajo višje plače.

»Nakup delnic poteka dobro, morda smo celo presenečeni,« je povedal direktor Postojnske jame Marjan Batagelj, ki v teh dneh na Cerkljanskem predstavlja prevzemno ponudbo in vizijo razvoja Certe holdinga. Prevzemnik se je sicer odpovedal pragu uspešnosti prevzema, ki ga je naprej določil na polovico delnic in eno dodatno, kar bi ga v najslabšem primeru postavilo za soupravljavca holdinga, a je s tem zainteresiranim za prodajo delnic vendarle zagotovil, da bo za 3,2 evra odkupil vse delnice, ki bodo na voljo.

»Predvidevam, da bo s takšnim tempom prevzem uspešen. Tudi zato se želim delničarjem osebno predstaviti in jim odgovoriti na njihova vprašanja. Postojnska jama prinaša razvojni model in upanje, ne pa negotovosti. Zrem naprej, sedanje dogajanje in stare lokalne zamere me prav nič ne zanimajo. Nikogar ne bomo silili, če nas okolje ne bo želelo,« je dodal in spet opozoril na zamujene priložnosti cerkljanskega turizma ter na razvojne možnosti industrijskega dela CH v Tiku Kobarid.

Uprava holdinga je pričakovano dala pozitivno mnenje k prevzemni ponudbi. Direktor Borut Pirih je ocenil, da bo umik praga uspešnosti prevzema odvrnil špekulante, ki so se pojavili s sočasno prevzemno ponudbo po ceni 2,6 oziroma 2,9 evra za delnico. »Pregleda nad prodajo holdinga zdaj nimam, vendar so po mojih informacijah delničarji kar aktivni,« je strnil Pirih.

Selitev Ete?

Na poslovanje gonilne sile cerkljanskega gospodarskega razvoja Ete Cerkno holding zaradi četrtinskega deleža ne more vplivati, vendar mu redno prinaša letno milijonsko dividendo. Prejšnji teden je družba uresničila bojazen, da bo del programa termostatov preselila v sestrsko podjetje EKZ v Zagreb. V isti sapi v Eti priznavajo, da so bila stališča vodstva do ukrepa različna, a je očitno obveljala beseda avstrijskega predsednika uprave Ete Egona Koflerja, češ da bodo spremembe okrepile zdravo jedro družbe.

Toda na Eto so pritisnili kupci zaradi ponavljajočih se zaostankov dobav, kar so v družbi pripisali kroničnemu pomanjkanju delovne sile, vendar se v hrvaško prestolnico seli »le« manjši del ročnih in polavtomatskih montažnih linij, ki so jih lani iz Ilirske Bistrice preselili na v Cerkno. Vodstvo predvideva, da preselitev tega dela proizvodnje termostatov v Zagreb ne bo povzročila zmanjšanja števila delovnih mest v Eti, bo pa zaposlene preusmerila na druga delovna mesta, s čimer naj bi odpravili zaostanke. Družba je namreč vodilna proizvajalka termostatov v Evropi in med največjimi na svetu. Poleg tega celo načrtuje, da ji bo najpozneje v treh tednih uspelo zagotoviti vsaj 30 novih delavcev, večinski lastnik EGO pa napoveduje, da bo v Eto letos vložil skupaj 4,8 milijona evrov.

Odhod ključnih delavcev

V sindikatu Skei Ete imajo o vzrokih za selitev dela proizvodnje svojo razlago in zaostanke pripisujejo preveč vitki proizvodnji: »To sta povzročili sistematizacija delovnih mest in selitev proizvodnje diastatov s stare Ete na novo lokacijo. S sistematizacijo in posledično nižanjem plač za režijske delavce so sledili odhodi ključnih delavcev, kot so nastavljalci, tehnologi, vzdrževalci in drugi. Sindikat Skei je vodstvo leto in pol opozarjal na pomanjkanje vseh teh ključnih delavcev, toda vodstvo ni imelo posluha. Pri dobavah smo vse bolj zaostajali, čeprav so delavci delali vse sobote in po dvanajst ur dnevno.«

Napoved stavke

V Eti Cerkno delavci v torek napovedujejo opozorilno stavko zaradi slabih delovnih razmer. Zahtevajo zvišanje plač – veliko jih prejema dodatek do minimalne plače –, stimulacijo skozi novo podjetniško kolektivno pogodbo in 13. plačo. Vodstvo Ete je včeraj sporazum o zvišanju plač podpisalo.