Država ne bo dokapitalizirala Peka

Dokapitalizacije ne bo, ker banke niso bile pripravljene konvertirati dela svojih terjatev v kapital in Peku zagotoviti novega posojila.
Objavljeno
14. januar 2016 14.50
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Ljubljana − Slovenski državni holding (SDH) je danes sporočil, da Republika Slovenija, DSU in SDH ne bodo dokapitalizirali tržiške družbe Peko.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, se Peko že nekaj časa srečuje z resnimi poslovno-finančnimi težavami. Težave s pridobivanjem potrebnega akreditiva ali drugega vira financiranja ter neuspešna pravočasna postavitev ustreznega poslovnega modela so ob še drugih vzrokih za slabo poslovanje družbo pripeljale v situacijo, ko je za rešitev nujno potrebno celovito prestrukturiranje s sodelovanjem tako delničarjev (RS: 61,16 odstotka, DSU: 31,54, Gorenjska banka: 5,3, SKB: 1,9), finančnih upnikov (Gorenjska banka, NLB, DSU, SKB) kot tudi drugih deležnikov.

SDH in DSU sta si v sodelovanju z organi družbe Peko vseskozi prizadevala najti ustrezno rešitev in pri tem poskušala čim bolj aktivno vključevati vse deležnike. Zgolj dokapitalizacija za uspešno prestrukturiranje namreč ne zadostuje, poudarja v sporočilu za javnost SDH.

Novi predsednik uprave Peka Matjaž Delopst je pripravil nov poslovni model in na tej podlagi načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe, ki je bil konec leta 2015 predstavljen lastnikom družbe in finančnim upnikom.

Po predstavitvi načrta prestrukturiranja vsem delničarjem in finančnim upnikom v začetku januarja 2016 pa ti načrta niso podprli.

»Brez pripravljenosti finančnih upnikov, da konvertirajo del svojih terjatev v kapital in da družbi zagotovijo novo posojilo, predvidena dokapitalizacija, ki bi jo prispevala država kot eden od obstoječih delničarjev, ni dopustna niti zadostna,« ugotavljajo v SDH.